Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna och Bosse trea i Globens Agriahoppet

Högbo ridklubbs Johanna Frunck, 20, blev med sin häst Jou Body Luck V totalt trea i stilchampionatet Agriahoppets final i Stockholm International Horse Show.

Annons

Det var tio 1.25 meter höga spektakulära julhinder i Globen som Johanna och Jou Body Luck V, till vardags kallad Bosse, skulle hoppa. Men inte bara en gång, utan två, visade det sig. Först på torsdagen med en väglängd på 340 meter och sedan på fredagen i Winning Round på 360 meter.

Agriahoppets final började på torsdagen i 1.25 bedömning A med stilhoppning. Av de 15 bästa från regionsfinalerna startade Johanna och Bosse som trettonde. De hoppade galant och felfritt över alla de tio hindren plus B på tvåkombinationen nr 8 och i ett minimitempo på 325 meter per minut. De blev trea på 114 stilpoäng.

• Kommentera torsdagen!

– Självklart att jag hoppades på att vara felfri, men det var ingenting som jag förväntade mig eftersom han är så orutinerad. Han var avspänd och hoppade bra, för det inte var så mycket publik.

De fick därmed göra upp om segern mot torsdagens övriga fem bästa i fredagens 1.25 Winning round, också med bedömning A och stilhoppning.

Även där var det tio hinder, elva språng (också 8A+B). Johanna och Bosse startade som fyra av de sex. De belönades åter med 114 stilpoäng och en total tredjeplats.

Alla skulle till prisceremonin: Stenungsunds Laura Hallberg/Cracher vann på 121 och Hebys Sissela Smith/April Love 2 K blev tvåa på 119. Södertäljes Jenny Andersson/Ubertha fyra på 111, Jump Clubs Sara Li Vestberg/Cleo Riviere femma på 104 och Piteås Johanna Sandberg/Carando II sexa på 88,5.

• Hur kommenterar du fredagen, Johanna?

– Vi var ju felfria igen! Han var inte lika avslappnad som på torsdagen, men ändå koncentrerad och duktig.

Det verkade som om Johanna hade abonnerat på 114 stilpoäng och tredjeplaceringen…!

• Sammanfatta de två spännande dagarna i Globen!

– Det gick väldigt bra tycker jag, bättre än jag hade trott, faktiskt, det gick över förväntan. Jag fick jättefin kritik av stildomarna Peter Markne och Alexander Zetterman. Det var en väldigt rolig upplevelse. En häftig arena att rida på, det var jättehäftigt att vara där och rida! Det här är något som jag absolut skulle vilja göra igen.

Det var två Johanna som representerade den norra zonen: Frunck och Sandberg. Båda blev alltså placerade totalt i finalen. Frunckan berättar:

– Vi kvalade in till riksfinalen i Globen i regionsfinalen i Sundsvall den 3 oktober. Det var bra resultat från tidigare 1.20 under året som räknades. Av de 16 ekipagen i 1.20 bedömning A stilhoppning var det vinnaren och tvåan, med de högsta stilpoängen, som gick vidare till Stockholm. Jag vann och den andra Johanna kom tvåa.

• Du har inte haft din häst så länge, va?

– I ett och ett halvt år. Jag köpte honom från Nyköping. Då hade han inte ens tävlat. Han var väldigt orutinerad.

Johanna Frunck är 20 år gammal, bor i lägenhet i Gävle och arbetar på en förskola. Bosse bor i sin box hemma på Johannas föräldragård i Söderhamn. Johanna tävlar för Högbo ridklubb och tränar Bosse för dess ridskolechef Cia Tenggren Frykman. Cia som hade en elev med i rikfinalen i Globen även förra året; Cattis Hadin med sin Li-Li. Högbo RK har alltså varit regionens representant i Globen två år i rad!

Cia myser av stolthet…

• Vad säger du?

– Hur många ryttare i Gästrikland och Gävleborg har ridit i Globen egentligen? Frunckan gjorde två topprestationer – verkligen toppen! Det är väldigt bra med stilhoppning.

FOTNOT: Johanna Frunck har kvalificerat sig till Stockholm International Horse Show en gång tidigare, 2008, men då på ponny. Det var i medelsvåra hoppklasser som hon i Globenkval gick till finalen HKM Prins Carl Philips Pris. Men hon var andra reserv och förstareserven fick tävla med Johanna som åskådare.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons