Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komet – ett kvitto på bra avel i Hedesunda

– Vi fick kvitto på bra avel.
Konstaterar Hedesundabon Angelica Fyhr glatt efter framgångarna i Flyinge med sin sexåriga uppfödning Komet i hoppfinalen med Alexandra Idehäll i Svenskt Avel- och Sportchampionat.

Annons

I Svenskt Avel- och Sportchampionat startade 150 sexåringar och 211 5-åringar.

I Breeders Trophy-finalen för 6-åringar var Komet och Alexandra ”Alex” Idehäll bara någon hundradels sekund från placering och blev 21:a.

”Alex” berättar dag för dag:

Torsdag, Kval 1, åtta fel för två nedslag:

– Det första fick vi på nr 7 (räcke). Det var väldigt marginellt och inget som jag hade kunna gjort annorlunda. Det andra fick vi på nr 10 (sista, oxer). Från nian måste man ta beslut om fem eller sex galoppsprång. Eftersom han är lättgalopperad valde jag fem. Men jag satte för mycket tryck så han hann inte upp. Det får jag ta på mig själv. Jag tror det var rätt beslut, men jag gjorde det för mycket.

Fredag, Kval 2, noll fel:

– Han gjorde någon av sina bättre rundor. Då är det ändå det svåraste han gått.

Söndag, Final, fyra fel:

Felen var med från kvalen och hästarna startade i omvänd resultatordning efter fel och tid.

– Vi startade som 14:e. Vi fick ett ner på nr 14A (räcket in i 3-kombinationen). Jag tror han fokuserade på de två maxade oxrarna B och C. Han bara touchade i med ena framhoven.

– Annars tycker jag han klarade alla svårigheterna, han fick lite bråttom i finalen. Kanske det berodde på att han var lite trött i bakbenen.

Kommentar, ”Alex”:

– Som ryttare och utbildare är framgången ett kvitto på att man har tränat hästen rätt.

Och Angela Fyhr jublar av glädje.

– Det är viktigt att de svenska hästarna framträder. Av de 30 första i Breeders Trophy-finalen var 20 svenskuppfödda. Det är bra marknadsföring av bra svensk avel. Kul att se den höga lägstanivån. En bekräftelse på att det finns hästar med bra kapacitet som är uppfödda i Sverige och även i Gästrikland.

– En bekräftelse på att det inte är grönare på andra sidan…, att man inte behöver gå över ån efter vatten… Det var ju en internationell banbyggare som byggde tekniska svårigheter, men de svenskuppfödda hästarna hävdade sig väl. Visst var det över huvud taget mycket fel, men inte för mycket.

Och din kommentar till Komets finfina prestation?

– Han gjorde en fantastisk insats. Han klarade alla tekniska svårigheter. Kapaciteten var det absolut inget fel på. Han gjorde det med lätthet och glädje.

Men Komet har att brås på. Hans mormor har Leif Hall tävlat med framgång upp till och med 1.50 och med flera segrar i 1.40.

– Det är inte så många som har möjlighet och tillgång till att avla på ett svårklass-sto, påpekar Angela leende.

Hon var förstås på plats i Flyinge.

– Det är ett måste som uppfödare här uppe i landet. Att se vad de olika stammarna presterar. Man får mycket feedback.

– Att visa upp sig. Det är väldigt socialt.

Högbotjejen Matilda Öling red sin Lady Lamai på summa tolv fel i hoppningen för femåringar i Flyinge.

Mer läsning

Annons