Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Helmersson: ”Att träna för Jens är det bästa jag vet”

Att få rida för Jens Fredricson är både efterlängtat och eftertraktat för de hoppande tävlingsryttarna i Gävle ryttarsällskap. Han kommer dit en gång per år. I anslutning till clinicen höll han nu en 2-dagarskurs. 21 ekipage indelades i fyra grupper.

Annons

Sporten frågar fyra av dem vad de tycker om att få äran att rida för Jens.

Red sin Secret Rose ”Selma”, 7 år.

– Jättenyttig och lärorik kurs. Väldigt bra för min häst, just för att vi jobbade med balans och jämvikt. ”Selma” vill nämligen hoppa lite stort och blir lätt stark efter hindren. Detta kan annars vara ett problem när man hoppar höga klasser, speciellt inomhus. Jag tycker det var jättenyttigt för mig att han satt upp på min häst och red och visade praktiskt vad han menar.

Red sin The Viking ”Vic”, 15.

– Det är fantastiska övningar för att de är så pass okomplicerade. Så jag får inte den där spänningen på min häst som jag brukar kunna få. Kurserna är väldigt givande. Jag har ridit för honom så många gånger och man lär sig något nytt varje gång. Det är väldigt roligt att han hänger med i utvecklingen av ridsporten = modern ridning.

Red sina Marco, 14 och Top Tronic, 10.

– Det låter lätt i teorin – men det är svårt att få till det i praktiken. Det är roligt att han ger en inspiration till att arbeta vidare med nya saker. Nu gav han mig instruktionen att jag ska älska min häst och därför ha mjuka fina händer.

Anna tränar en gång i veckan för Leif.

Red Sonni Hedlunds Dimaro Joy ”Göte”, 8.

– Det finns ingen som kan förklara och instruera som Jens – inte som jag har träffat på i alla fall. Hans system blir lättförståeligt. Att träna för Jens är det bästa jag vet (när det gäller träning så). Det vore bra om han kom fem gånger per år. Jag tränar för Leif så ofta jag kan.

– Det är roligt att vara här i Gävle. Stort engagemang i klubben. Alla hjälper till i alla åldrar. En del har varit med i alla år jag varit här – ett järngäng!

– Det här var en inspirationskurs, med mycket fokus på grundridningen, såsom sitsar, att hästarna ska bjuda avspänt framåt och ha bra bjudning till hoppningen.

– Jag tävlar på elitnivå 40 helger per år. Jag jobbar på Flyinge där jag har ansvaret för unghästutbildningen. Vi har 18 hästar hemma i stallet. Jag är ideellt förtroendevald i Avelsrådet och Tränarrådet. Jag har ett stort intresse för svensk ridsport. Det är bara till Gävle som jag reser och har kurs. Jag hinner inte mera…

FOTNOT: Huvudarrangören Leif Hall red tre hästar, Alexandra Idehäll och Anna-Mia Nord två hästar. En häst vardera red Frida Karlsson, Anna Wall, Lena Helmersson, Emelie Löwenborg, Anna-Karin Nilsson, Madelene Höglund, Kine Hall, Erika Ågren, Mia Lundbäck, Helena Persson, Erika Persson, Daniel Gravem och Cilla Mårtensson.

Annons