Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Hedman sadlade om duktiga Ramona

Efter 10 segrar och 30 övriga topplaceringar i dressyr blev 18-åriga Årsundatjejen Lisa Hedman vid årsskiftet för gammal för sin ponny Ramona. Men Lisa vägrar sälja sin ögonsten, familjemedlem och arbetskamrat, så nu tävlar de mot de stora hästarna – men i en rejält mycket större konkurrens.

Annons

Hon var hoppryttare.

Hon tävlade hoppning med en av Storvik Ovansjö RK:s lektionsponnyer.

Hon lånade en ridlägerponny från Ulricehamn.

Hon chansade och köpte en hopponny i Trödje som inte klarade veterinärbesiktningen.

Hon sadlade om till dressyr när det inte kändes bra i hoppningen.

Hon tog tio segrar och 30 övriga topplaceringar.

Hon ”föll för åldersstrecket” vid årsskiftet och tävlar numera ponnyn som stor häst.

Lisa Hedman/Ramona, Österfärnebo ryttarsällskap, är namnet.

Lisa är bosatt i Årsunda och Ramona är uppstallad i Långängarna.

De tävlar för grannklubben Österfärnebo ryttarsällskap.

Lisa gick på Storvik Ovansjö ridklubbs hoppspecial för Lena Helmersson och fick tävla lektionsponnyn Lord Byron. 2005 slutade Lisa efter fyra år i hoppgruppen.

– Vår sista tävling var på Gävle RS, då slängde han in mig i det hinder vi skulle hoppa, minns Lisa med ett skratt.

Hon åkte på träningsläger till Ulricehamn och därifrån fick hon ta hem en av ponnyerna.

– Jag blev fodervärd. Inte åt den jag hade på lägret utan åt D-ponnyn Dream, 7 år, som jag hade i nio månader, tills i maj 2006.

– Jag köpte Ramona på annons i juli 2006, som hopponny av Caroline Eriksson i Trödje. Jag var och kollade och provred två gånger. Jag köpte henne fastän hon inte gick igenom besiktningen - det var en chansning att det skulle gå bra. Jag hoppade henne i några månader men det kändes inget bra. Jag ville inte sälja henne, så då tänkte jag att det skulle bli ett projekt för både henne och mig, berättar Lisa.

• Vad var projektet?

– Att skola om till dressyr och att lära mig själv att sitta. Innan jag köpte egen häst kunde jag inte rida, det kände jag då. Innan hade det mest varit att styra, rida lätt och komma över hinder. Både Ramona och jag var nybörjare - i dressyr.

• Vad gjorde du då?

Jag och Ramona fick börja träna på grunderna i dressyren. Jag fick lära mig att rida på känsla i stället för på fart. Jag tränade dressyr och markarbete för Sussie Widner en gång i veckan, annars tränade jag själv. Numera tränar jag även för Cecilia Gustafsson.

Så småningom började tävlingskarriären – i dressyr förstås. Första tävlingen blev Årsunda HK:s klubbmästerskap 2006 i klassen Lätt B:1.

– Ramona och jag vann! På 57 procent. Det var jag jättestolt över. Visserligen var vi bara två deltagare, men den andra hade vunnit KM flera år. Och så vann nybörjarna jag och Ramona - fastän vi inte kunde…

Deras första ”riktiga” tävling (öppen för alla med högre krav) gjorde de 2008, Österfärnebo RS:s lokaltävling, Lätt B:1, 46,20 procent, oplacerade.

– Jag hade väl inte räknat med att det skulle gå så bra heller, för jag kunde fortfarande inte sitta ner.

Lisa fortsatte att anmäla till tävlingar och på den vägen är det.

– I augusti 2008 tog vi vår första placering, 60,34 procent i Lätt B:1. Vi vann!

Lisa red Ramona en klass per tävling, Lätt B:1 alternativt Lätt B:0, med flertalet segrar och övriga topplaceringar. I april 2009 började de tävla även i Lätt A:1. Även den debuten gjorde de hemma i Österfärnebo.

– Vi blev oplacerade på 57,10 procent i Lätt A:1. Vi kom tvåa i Lätt B:1 på 65,51.

Det är statusen Lokaltävling alternativt Lokal/Regional som de har deltagit i.

– Den första Lätt A:1-segern tog vi förra året (den sista ponnytävlingen) på 65 procent vid Gävle ponnyklubb. Vi blev tvåa i Lätt B:1 på 67,59.

Mer läsning

Annons