Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moa siktar på att rida internationellt 2009

– Att rida Casiopeia 2 internationellt och i SM:ets A-final, samt att med Köhls Evelina ta en bättre plats i SM än 2008. Det är det som är mina mål 2009.
Det säger en av Högbo ridklubbs bästa dressyrryttare – 14-åriga Moa Morell Trolin från Berg i Torsåker.

Annons

Moa köpte D-ponnyn Casiopeia 2, kallad ”Pia”, som sin förstaponny i slutet av juni från Skåne. Då hade hon gått internationellt samt ett SM med sin förra ryttare/ägare Marina Mattsson, Willands RF. ”Pia” är uppfödd i Tyskland.

Moa började tävla henne veckan efter. Debuten gjorde de i Björkliden, Lätt A:P1 och vann direkt på 71,05 procent.

Stoet ”Pia” är född -95, efter Caliostro – Cantara – Black Boy.

Redan månaden efter den enda regionala tävlingen tog Moa och ”Pia” klivet direkt upp till nationell status.

De inledde med bravur i Roslagen en julimåndag, se ovan. Redan på fredagen i samma vecka bar det av till Timrå och Norrlandsmästerskapen, NoM. Moa och ”Pia” vann söndagens Lätt AP:1 och FEI:s Inledande program. Moa red även sin andra D-ponny Köhls Evelina, kallad ”Evve” och kom tvåa efter sig själv i AP:1-an. I första mästerskapsklassen, lördagens Lätt A:4, vann hon med Evelina där hon kom tvåa med ”Pia”. Alltså ombytta roller för Moa. Procenten i båda klasserna räknades ihop för mästerskapen. Eftersom ryttarna bara fick räkna en ponny i NoM, valde Moa segerponnyn ”Evve”, som hon hade fått högsta procenten på i den första klassen, Därmed hade Moa valt och måste stå fast vid sin NoM-ponny inför den andra klassen.

– Jag valde ”Evve” eftersom jag ledde med henne efter segern och vi vann Norrlandsmästerskapen. Men det hade inte spelat någon roll vilken, det skilde en halv procent mellan dem, konstaterar Moa.

Moa har ägt Köhls Evelina sedan augusti -07, då hon köpte henne i Eskilstuna. ”Evve” är också ett sto tillhörande kategori D, född -95, efter Shirleys Thunderbell – Hagens Ellina – Blue Chief, uppfödare Yngve Franzén, Nybro.

Moa och ”Pia” ingick även i Högbo RK:s elitserielag i Ponnyallsvenskan i två av de tre omgångarna, där det blev en andraplacering i Edsbyn.

Moa och ”Pia” deltog i den första träningshelgen i landslagets spetsträningsgrupp ”Gina Tricot Future Elite” på Grevagården i Skövde i november. Moa, Sara Henrietta Bergström Källström och ytterligare 19 unga talangfulla ryttare tränade programridning, som dömdes av internationelle dressyrdomaren Gustav Svalling. Ritterna filmades och ungdomarna gick sedan igenom filmen med domare, tränare, föräldrar och grenledare.

– Det var jättekul och nyttigt. Jag fick beröm för min sits. Jag fick många bra tips.

– I mitten på februari, men före det ska vi på en till programridning.

– När jag red Casiopeia i den första nationella tävlingen i Roslagen, där vi vann på 70,70 och blev trea på 64,08 procent och vi därmed var SM-klara. När jag i samma vecka blev Norrlandsmästare i Timrå med Köhls Evelina. Dessutom att jag i oktober med ”Pia” blev uttagen till landslagets spetsträningsgrupp.

Mer läsning

Annons