Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-häst bröt käken

Affischnamnet Lotta Schultz drog storpublik i Norrland Grand Prix, hoppningens För-SM på Hippologum i Umeå, rapporterar Västerbottens Folkblad. Hon och Cassino 3 blev planenligt bästa ekipage, bland annat efter att ha slagit Gävle RS:s Leif Hall och hans Killigrews Emperess, (se annat referat här intill).

Annons

Världsryttarinnan Lotta Schultz från Enköpingsnäs besökte under helgen Umeå för att delta i 3-dagars nationella Norrland Grand Prix. Bland annat hade hon med sig samma häst som hon red i OS-finalen i Peking, Calibra II. Men OS-hästen fick en kort visit i Umeå. För när skötaren kom till stallet på Hippologum på lördagsmorgonen upptäcktes att stjärnhästen Calibra II var skadad i boxen.

– Han hade en fraktur på käken när vi kom för att utfodra honom. På något sätt hade Calibra fastnat med underkäken och slitit loss den under natten, sa ägaren Lotta Schultz till Hästmagazinets nätupplaga.

Detta innebar omedelbar operation. Calibra II kördes akut till SLU:s djursjukhus i Uppsala. Där opererades Calibra för en fraktur i högra underkäken, tandskador och vissa vävnadsskador. Operationen gick bra och Calibra kunde köras hem till Enköping under lördagen. – Det såg tydligen värre ut än det var. Han blev lokalbedövad och därefter har de lagat frakturen med ståltråd. De har redan tagit hem honom och det verkar som att jag kan rida igen redan om några dagar, sa Lotta med lättnad på lördagskvällen.

– Tur i oturen är att det är en käkskada och inte något i benet. Prognosen för käkskador brukar vara god, säger Lotta Schultz till Hästmagazinet.

Förhoppningsvis ska Calibra kunna tävla redan om några veckor.

– Jag hoppas att vi kan delta på världscuptävlingarna i Oslo och Helsingfors, sa Lotta Schultz.

Under söndagen inspekterade Lotta Schultz och överdomaren Robert Solin den box där Calibra II skadats. Det utan att hitta något fel i boxen som skulle kunnat orsaka skadan.

vi kunde inte hitta något i boxen som var fel och skulle kunnat orsaka skadan, säger Robert Solin till Västerbottens Folkblad. Vi kom fram till att det inte kunde vara annat än ren otur.

Trots att stjärnhästen blev skadad stannade Lotta kvar på tävlingarna. Hon gav en riktigt bra show med Cassino 3 i Grand Prix 1,50. Hon vann galant över fjolårets vinnare Leif Hall, Gävle RS, på Killigrews Emperess och de hade därmed bytt toppositioner med varandra.

Lotta hade därmed vunnit de tre högsta klasserna på Cassino 3 och blev meetingets bästa ekipage – Best In Show.

Annons