Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-ryttaren Peter Eriksson i Högbo

Högbo ridklubb tar hjälp av Peter Eriksson när det storsatsas på hoppningens elitserie för både ridhästar och ponnyer.

Annons

Det var 20 av Högbo ridklubbs (HRK:s) tävlingsryttare i hoppning som tränade för Peter Eriksson i ridhuset på fredagen och lördagen. Några till av de som har kommit längst hade inte möjlighet att delta.

Det här var Peters allra första besök i Högbo. Men förhoppningen är att det inte var den enda gången. Det ska ridskolechefen Cecilia ”Cia” Tenggren Frykman se till. Det var hon som vid träningen i Söderhamn första helgen i oktober bokade upp honom till det gångna veckoslutet i Högbo.

Hur lyckades du få upp auktoriteten Peter Eriksson från Flyinge i Skåne till Högbo i Gästrikland?

– Jag anlitade Peter för 20 år sedan i Tierp. Han kom dit sex eller sju gånger. Så vi har haft kontakt länge, berättar Cia.

Högbo ridklubb elitsatsar. Klubben har varit med i Ponnyallsvenskans elitserie i fem år. Och gick i årets Ridsportallsvenskans division 1 upp i nästa års elitserie – för första gången. Klubben satsar hårt och ordentligt med både ridhäst- och ponnylaget i landets högsta laghoppning.

– På ponny ska vi vara med i SM-finalen på Strömsholm och tävla om lagguldet, till varje pris vara bland de tre bästa. Vi var ju med där i även år, men vi är ännu bättre till nästa år. På ridhäst ska vi skapa stabilitet och hålla oss kvar i serien. Vi har ett ungt lag, där är det bristen på seniorer som är vår svaga sida. Men det är väldigt positivt, juniorerna och young riders blir ju vartefter seniorer i takt med att de blir äldre och får erfarenhet.

Vart kommer alla de elitsatsande ryttarna ifrån?

– De flesta av de unga tjejerna är en produkt av HRK. Vissa av dem red enbart dressyr när jag började jobba i klubben för sju år sedan. En del av ryttarna har länge tränat för mig på andra platser och har följt efter mig till HRK.

Vilka egenskaper och vilket kunnande tycker du Peter har, hur är han som person, Cia?

– Han själv talar sitt eget tydliga språk – hans personlighet. Han är pedagogisk. Han är mycket noggrann – perfektionist. Det han gör är så välordnat. Han har en långsiktig träningsinställning. Både han och Pontus (Westergren) står för bra värderingar

Var det en bra tidpunkt att han kunde komma nu i november?

– Ja verkligen. Det ligger bra i tiden. Man kan lägga mycket krut på träning när det är lågsäsong på tävlingssidan. Han gav oss en kick och inspiration den här tunga årstiden. Det är så bra att han kan komma tillbaka hit till Högbo, så det inte bara blir en gång och ingenting mera.

När blir det?

– I februari och alldeles före elitseriestarten i mars.

Har ni fått uppgifter att träna på tills dess?

– Ja, vi har fått hemläxa som vi ska träna på och visa upp. Kurserna ger mig mycket som ordinarie tränare. Jag har fått en handlingsplan som är individuell för varje ryttare.

En även till dig själv som ryttare?

– Jajamensan, jag har också fått hemläxa.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons