Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronja och Frosty Rebel tar sig an den största tävlingen: "Det känns superhärligt"

/
  • Ronja frans med sin ponny Frosty Rebel var en av fyra som gick vidare från seminfinalen till Sweden International Horse Show.
  • Det har varit hårt arbete i flera år men i somras lossnade det rejält – och nu är de i den största tävlingen i Sverige.

16–åriga Ronja Frans från Gävle Ponnyklubb har alltid drömt om att nå toppen inom hästhoppning.
I somras tog hon ett stort kliv på den långa vägen – och nu väntar Sweden International Horse Show i Stockholm.

Annons

Hon befann sig på en häst första gången när hon var knappt tre månader gammal, började tävla när hon var nio och har redan haft fem ponnyer.

Kanske är det ingen chock att hon nu som 16–åring ska tävla i en av de största tävlingarna som finns.

Ronja kommer att tävla i en klass som heter Prins Carl Philips Pris och hon är en av åtta från hela Sverige som tog sig dit.

– Vårt mål var att nå finalen och att faktiskt göra det är hur härligt som helst, säger Ronja.

Förra året nådde de till en semifinal, men väl där blev det ingen start då Ronjas Frosty Rebel var skadad.

Men i år gick det hela vägen och nu har de chansen att vinna.

– Det är så stort det blir och det känns superhärligt. Eftersom vi är en av åtta ekipage att ta sig dit har vi samma chanser som alla andra, säger Ronja.

Tillsammans med Frosty Rebel har det varit en lång resa. Det började inte som någon dans på rosor utan under de två år som Ronja har haft Frosty har det varit hårt jobb varje dag med den lilla bestämda ponnyn.

Men i somras fick hon den utdelning hon drömt om.

– Vi hittade verkligen samspelet mellan oss och även fast hon fortfarande är väldigt svårriden blev det enklare, jag vet hur jag ska lösa det om hon blir på det humöret, säger Ronja.

Sedan hon fick Frosty i december 2013 har det varit mycket markarbete på schemat. Varje dag tränar de, antingen på klubben eller hemma vid det egna stallet, men hoppning blir det bara en gång i veckan.

– Det har varit mycket arbete med att stärka hennes galopp och få henne att samspela med mig fast hon egentligen alltid vill bestämma. Men nu låter hon mig vara med på ett hörn.

Vad är det bästa med Frosty?

– Hennes personlighet. Trots att hon är väldigt bestämd och envis så är hon också otroligt snäll och har ställt upp otroligt för mig i allt nytt vi gjort och genom all hård träning.

Vilka är dina styrkor som ryttare?

– Det är nog att jag är väldigt träningsvillig, jag är här mellan 3-5 timmar per dag beroende på hur länge jag går i skola. Förutom det är det nog att jag är målmedveten och tävlingsinriktad.

Hur brukar Frosty vara när det närmar sig tävling?

– Samma dag som vi åker känner man att hon också blir nervös och taggad. Hon är också en vinnarskalle och blir peppad när det är tävlingar. Är det tävling hemma är hon inte lika, men man märker ändå av det.

Vad är drömmen?

– När man var liten var det ju alltid att bli bäst i världen. Men det var väl först när jag var 12–13 som jag förstod att jag kunde nå långt och att jag kunde ha höga mål. Men drömmen är densamma.

Ronja och Frosty Rebel kommer att tävla torsdagskväll.

Mer läsning

Annons