Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

San Dino en av Sveriges bästa hästar i dressyr

Högbohästen San Dino är en av Sveriges 17 bästa 4-åriga dressyrhästar.
Det stod klart efter finalen i Swede Horse, Flyinge. Med ägarinnan Eva Åhlander i sadeln i första omgången, tävlande för Gävle ryttarsällskap.

Annons

Det var förra hösten som Eva Åhlander från Högbo på en auktion i Tyskland ropade in 3-årige valacken San Dino (efter San Remo - Likoto xx - Louisa d’ora, uppfödare ZG Hof Hoeckmann, Tyskland).

I den regionala kvalitetsbedömningen den 12 september i år i Högbo fick han betygen skritt 9, trav 7, galopp 8, samt temperament och allmänt intryck 8. Resultatet blev betyg 8.00 Lovande dressyrhäst och tilldelades diplom som dressyrtalang.

I löshoppningen blev resultatet betyg 7,40 Lovande hopphäst.

Av många hästar från början gick San Dino vidare till Svenskt Sport- och avelschampionat för 4-åriga dressyrhästar på Swede Horse.

Första finalkvalet gick på torsdagen. Eva red sin häst inför domarteamet Elisabeth Lette, Elisabeth Lundholm och Christina Petersson.

Eva berättar:

– Vi fick gå in tre ekipage åt gången och domarna talade om vad man skulle göra i de tre gångarterna och i tempoväxlingar/övergångar. San Dino fick kommentarer som ”taktmässig, bra balans, harmonisk uppvisning och flott häst”. Han fick betyget 8,2 på lösgjordhet. Därmed var San Dino en av de 17 bästa 4-åriga dressyrhästarna och gick till lördagens final.

– Det här var första gången som jag har varit med i Flyinge. Det kändes bra. Det var kul att få vara med.

Fredagen var vilodag.

I finalen var det två testryttare från Tyskland på varje häst.

– Hästarna fick gå in två och två med oss ordinarie ryttare uppsuttna. Testryttarna tog över och red i tio minuter vardera och sedan bytte hästar. De satte betyg på ridbarheten framför allt och på gångarterna. San Dino fick omdömet ”bra skritt och bra galopp, väldigt utvecklingsbar” = 83,50 poäng, berättar Eva vidare.

– Jag hade hoppats på att vi skulle komma till finalen. Jag tycker det är en bra prestation av honom att komma till finalen bland så många hästar. Bland de övriga 16 bästa 4-åriga dressyrhästarna i Sverige. Jag tycker att han skötte sig bra även i finalen och att han fick bra lovord av testryttarna. Han var duktig, han skötte sig exemplariskt!

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons