Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

San Dino fick fina gångartspoäng

Högbobon Eva Åhlanders tyske valack San Dino vann dressyren i årets regionala kvalitetsbedömning i Högbo. Diplom och kvalifikation till finalen i Flyinge blev det också tack vare fina gångartspoäng.

Annons

På söndagen arrangerade Gävleborgs hästavelsförening regional kvalitetsbedömning på Högbo ridklubb. Kvalitetsbedömningarna anordnas varje år regionalt över hela landet och de mest lovande hästarna i varje region går sedan vidare till Svenskt Avels- och Sportchampionat i Flyinge i oktober.

Varje häst genomför testet vid tre stationer. Bedömningen inleds med kontroll av identitet och mätning, därefter undersöks hälsotillståndet av en veterinär. Nästa station är bedömning av gångarter under ryttare samt exteriör. Sista stationen är hoppning, antingen uppsuttet eller löshoppning. Dock krävs det att man hoppat uppsuttet för att kunna gå vidare till finalerna i Flyinge.

I Högbo bedömdes 37 hästar; 33 fyraåringar samt 4 femåriga ston som haft föl och därmed bedöms ihop med de ett år yngre hästarna. Domare var Olle Torstensson, exteriör, Kari Ekström, gångarter och Leif Hall, hoppning. De två högsta poängklasserna är Diplom och Klass I och i Högbo erhöll 10 hästar Diplom och 10 Klass I.

Vinnare i dressyr var Tysklandsimporterade valacken San Dino (efter San Remo – Likoto xx) som ägs och reds av Eva Åhlander, Högbo. Han erhöll Diplom och kvalade dessutom till finalen i Flyinge tack vare sina fina gångartspoäng.

Ytterligare ett gångartsdiplom delades ut till en häst från Gästrikland, nämligen valacken Twostep (Okeanos – Romeo), som ägs av Carolina Jonsson, Torsåker. Därmed har Twostep två gångartsdiplom, varav det första från treårstestet förra året. Han blev nu även Klass I i löshoppning.

I den uppsuttna hoppningen var det endast en gästrikehäst som fick klass I, nämligen Carl af Oppeby. Carl är son till elithingsten Cardento och har Chapman som morfar.

Han ägs av Stall Idehäll och Stall Karupslund, samt reds av den i Forsby, Gävle, verksamma unghästutbildaren Alexandra Idehäll. Hon var även med och visade dressyrvinnaren, San Dino, i löshoppningen.

Mer läsning

Annons