Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanna Wermaeus klar för riksfinal med Fiffi

Valbotjejen Susanna Wermaeus gick till riksfinalen med sitt sto Fiffi i 3-årschampionatet i Flyinge.

Annons

Totalt över hela landet var det 1146 hästar som deltog i årets regionala 3-årstest.

För 3-åringar är det löshoppning som gäller. Susanna ”Sanna” Wermaeus visade upp sin Fiffi, efter for Feeling - Robin Z, i Högbo i maj. Fiffi blev bästa hopphäst poängmässigt, med betygen 10 på teknik och 9 på temperament.

– Hon var lite het den dagen, är Sannas förklaring till nian.

Därmed var Fiffi kvalad till riks i Flyinge, so m en av 42 hästar i 3-årschampionatets semifinal. Tio av dessa skulle gå vidare till finalen, Fiffi blev en av dem!

– Hon hade ingen energi kvar. Resan och uppstallningen tog mycket av energin. Det var ju första gången som hon både åkte lastbil och stod på nattuppstallning. Jag var ju glad att hon gick till final över huvud taget. Jag ville inte ha några förväntningar, jag ville bara ta Flyinge som en träning. Jag är jättenöjd med hennes prestation där nere, berättar Sanna om finalen..

Susanna ”Sanna” Wermaeus tävlade Fiffi för Gävleborgs hästavelsförening.

Sanna bor i Häcklinge granne med Kusbostallet där Fiffi bor. Hon köpte Fiffi för två år sedan – på Blocket.

– Jag letade en unghäst med For Pleasure i blodet och alternativet var For Feeling. Sedan när jag såg Fiffi (huvudbild) i annonsen, med Robin Z som morfar, så tänkte jag att hon måste vara ett säkert kort. Dessutom att det var ett sto, för då finns det alltid ett avelsvärde. Jag gillar Robin Z-hästar, han har gett mycket bra avkommor. Fiffi blev ett trumfkort!

Sanna red in henne förra hösten.

– Jag pluggade till hälsopedagog på Högskolan i Gävle, därför hade jag vissa kriterier som jag ville ha uppfyllda för att våga köpa Fiffi under skoltiden. Bland annat att jag fick en plats i Kusbostallet där jag visste att det var bra och att jag fick köpa henne till det skambud som jag gav. Jag köpte medvetet en ettåring, för att jag inte hade råd att tävla under studietiden.

– Tanken var att jag skulle ha ett fast jobb när hon blir fyra år. Och den planen har väl löpt hela linan ut nu: För vid årsskiftet blir hon fyra och jag fick ett fast jobb i Gävle för två veckor sedan, som resursvägledare på 75 procent.

• Vad händer närmast med Fiffi?

– Jag satsar på att starta Toyota Cup i mars i Gävle. Det blir min första tävling sedan lag-SM 2006 på Strömsholm med Fighter i GRS-laget.

Den snabbe storhopparen Fighter ägde Sanna i många år. Hon tränade för Leif Hall och tävlade med stor framgång för Gävle ryttarsällskap fram tills 2006, då Fighter såldes till Stockholm. Nu senast har Anna Hillgren i Hille ägt honom innan han gick tillbaka till uppfödaren.

• Vad är ditt mål med Fiffi nästa år?

– Eftersom hon har vuxit ganska mycket nu, så ser det ut att bli ett lugnt år som 4-åring. Men det finns en massa årgångschampionat i Flyinge att rida mot, så jag har inget bråttom. Kvalar vi så kvalar vi – även som 4-åring.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons