Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara Henriettas fjärde raka SM-guld

Sara Henrietta Bergström Källström segrade i Svenska Mästerskapen i dressyr för fjärde året i rad.

I den avslutande Kür-klassen lämnade Kungsgårdentjejen de övriga startande rejält efter sig med smått fantastiska 74,7 procent.

– Den satt verkligen, var Sara Henriettas kommentar.

Annons

– Jag älskar min nya Kür-musik med Coldplay-låtar och Fairytale. Min fantastiska häst Ginatricot Garcia tycker nog som mig, hon bara dansar när den spelas.

Bakom Sara Henrietta Bergström Källström hårdnade det till om placeringarna: Mellan silvermedaljören Johanna DueBoje/Brownie (71,850) och trean Ida Kristoffersson/Ravell (71,800) skilde det bara 0.05 procent i finalklassen.

Young Riders-SM arrangerades i samband med helgens elittävlingar i Helsingborg. De 20 ekipage som kvalat till årets SM gjorde upp om placeringarna i tre starter. Gävleborgsekipaget segrade i samtliga tre klasser.

– Jag var riktigt rejält nervös inför första klassen, berättar Sara Henrietta.

– Det är tur att jag har min tränare Jan Brink med mig. Han är så rutinerad och skicklig, så man har något stadigt att luta sig mot när nerverna är med och spökar.

Känslorna till trots vann ekipaget över ovan nämnda Johanna med klassens enda resultat på över 70 procent.

I Kval 2 på lördagen fortsatte Sara Henrietta och Ginatricot Garcia att visa motståndarna var skåpet skulle stå. Seger igen. Och tillika blev Sara H tredjeplacerad med sin andra häst Ginatricot Diezel.

– Otroligt kul med Diezel, säger hon.

– Han var lite busig första dagen, men koncentrerade sig bättre dag två. Han var faktiskt totalt fyra efter de två kvalen – men man får bara ha en häst med sig in i finalen och då blir det självklart Garcia jag väljer.

Fyra raka SM-segrar, berätta

– Den första var på ponny 2006. Jag vann med min D-ponny Stan. Året före var jag på silverplats med en annan ponny, Lotus II. 2007 och -08 vann jag och Garcia Junior-SM och nu knep jag mitt första SM-guld som Young rider. (18-21 år, reds anm.).

Endast 19 år ung har Sara Henrietta Bergström Källström redan ett digert resultatregister att redovisa:

Tio Svenska Mästerskap, med bland annat de fyra ovannämnda guldmedaljerna, Sju Europamästerskap, varav sex A-finaler. Nationella och internationella segrar, detta även i seniorklasser. Av svenska folket framröstad till Årets Komet på Ryttargalan tillika utmärkelsen Morgondagens Stjärna. Överlägsen ledning i rankingen för respektive åldersklass.

Har arbetat som beridarlärling i tre år på Jan Brinks anläggning Tullstorp.

Hur gör/hinner du?

– Det skulle bli en lång berättelse om hela mitt liv, eftersom ridning är hela mitt liv, svarar Sara H.

– Men lite kort, så hoppade jag över gymnasiet och flyttade som 16-åring ner till Jan (Brink) och började jobba där. Jag rider på heltid. Hästarna har mamma (Anne-Marie) letat upp och till största del betalats med det jag fått för mina ponnyer. Jag är nog själv lite säregen, i likhet med mina hästar. Det är min möjlighet att kunna få tag i bra hästmaterial.

– Ekonomiskt har nog pappa fått lidit en hel del, fortsätter hon.

– Men vi har hållit oss framme på en massa stipendium, (bland annat Agria- och Ajax- stipendiet för att nämna några). En helt avgörande faktor är min sedan ett år tillbaka nya sponsor Ginatricot. Som går in och hjälper mig ekonomiskt på ett 5-årskontrakt. Annars skulle jag inte ha råd att tävla och träna på den här nivån, avslutar hon målmedvetet.

Sara Henrietta och Ginatricot Garcia var inte det enda Tullstorp-ekipaget som glänste i Helsingborg. Chefen Jan Brink och hästen Biggles segrade i sina två starter.

Framtiden ser onekligen ljus ut både för Gästriklands dressyrprinsessa och för hennes Tullstorp.

Mer läsning

Annons