Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toyota Cup i dressyr kör igång hos Gävle RS

– Kan vi genom vår insats vara med och utveckla ridsporten i Gästrikland, så får vi ett vinna-/vinna-förhållande.

Det säger Peter Hessel, ny vd på Din Motor, Gävle, som sponsor till sin första vinters Toyota Cup, som startar på söndag

Annons

– Jag tycker ridsporten är intressant ur affärsmässigt perspektiv. Jag vet att vi har produkter som passar utövarna, fortsätter han.

Toyota Cup i Gästrikland är vida känd och är ett föredöme för hela Ridsportsverige som vinterns inkörsport för det nya tävlingsåret, en uppstart som övriga landskap saknar.

Cupen startade för närmare 30 år sedan i Gästriklands enda ridhus, Gävle ponnyklubbs, då enbart i hoppning och för ponnyer. Och där fortsatte verksamheten vinter för vinter med början redan på Trettonde dag jul. Sedan blev cupen öppen även för ridhästar. Då var det ryttarna och ponnyerna/ridhästarna som tävlade om poäng och priser. Så småningom byggdes det ena nya ridhuset efter det andra upp i klubbarna och systemet gjordes om till den nuvarande klubbtävlingen, där ekipagen samlar poäng till sin klubb i stället för till sig själva.

Detta infördes för att ryttarna skulle få mer klubbkänsla och rida in poäng till sin klubb, under överinseende av sina påhejande klubbkompisar i både dressyr och hoppning på både ponny och ridhäst.

• Var det ett lätt beslut att ta när du fortsätter sponsra din företrädare Tomas Berglings så framgångsrika affärsidé?

– Ja, det var ett bra koncept från början, så det var ganska naturligt att fortsätta på den inslagna vägen, svarar Peter Hessel.

Årets cup blir så gott som oförändrad jämfört med de senaste vintrarna. En nyhet är dock att den inleds med lägre klasser.

Startskottet för Gästrikealliansens Toyota Cup för klubbarna drar igång på söndag med ridhästdressyr hos Gävle ryttarsällskap. Klasserna är Lätt C:1 och B:1 med 13 respektive 21 anmälda ekipage. Cupen avrundas söndagen den 13 mars med Gävle FRK:s ponnydressyr och Högbo RK:s ridhästhoppning parallellt på båda ställena.

Att delta kostar 70 kronor i hoppningen avdelning A och 50 i avd. B, samt 80 i dressyren, att betala i ridsportförbundets tävlingsdatabas.

Vad det gäller priser står sponsorn för prisrosetter i sina rätta placeringsfärger i klasserna, samt för presentkort gällande en stallplakett och en t-shirt. Rosetten sätts i ponnyernas/ridhästarnas träns på tävlingarna, där de placerade ryttarna får presentkortet som inlöses hos sponsorn. Arrangörsklubbarna bekostar därför inte några priser.

Vädret på tävlingsplatsen kvällen innan eller på tävlingsdagens morgon är avgörande för om respektive arrangörsklubb ska ha möjlighet att vid starkt behov, köldgräns -16 grader, ställa in tävling i samråd med referensgruppen. Avslutning med total prisutdelning arrangeras en vardagskväll. Gävle ryttarsällskap, som hittills alltid stått för lyckade sådana evenemang och Högbo ridklubb är intresserade arrangörer.

Mer läsning

Annons