Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världspremiär för ”-92”

Publiken i Globen under Stockholm International Horse Show blir de första att höra Peter Gustafsons första singel, ”-92”. Under fredagskvällens föreställning i samband med Fancy Dress(age), sjunger Peter från Stjärnornas hoppning och Bonde söker fru sin låt live för första gången.

Annons

Hästshowen sökte ryttare till nya ”stjärnhoppningen” i Globen och hittade en hästbonde som sökte en fru, eller rättare sagt en man. Möt Gävlebördige Peter Gustafsson, bonden och hoppryttaren som odlade hästintresset från sofflocket.

När Linda Bengtzing, ”Bygg-Matte”, Petra Nielsen och de andra Globenstjärnorna tränar inför eldprovet under Stockholm International Horse Show på söndag landar hinderhöjden sällan över metern. Tills det är dags för Peter Gustafsson att styra sitt eget vita sto Lourdes mot övningsserien. Då lyfter tränaren Lena Bredberg genast bommarna rejält.

– Han är superduktig bara han kan dra in armbågarna, säger hon och rättar detaljerna hos ”proffset” hon själv värvat till stjärntruppen.

Peter tävlar i en klass för sig. På träningen är det han som visar hur övningarna ska sitta och hur ”smöriga” serpentiner med galoppombyten ska grejas.

– Jag har tävlat 1.40 och har 27 hästar hemma, erkänner den 35-årige tv-bonden från Gottröra, som nu är på väg mot drömdebuten i Globen:

– Jag kom in bakvägen kan man säga och det är nog enda chansen för mig att få rida i Globen, säger han ödmjukt.

Idén att bli tv-bonde kom från polarna

– De har trackat mig länge för att jag är singel och tyckte att jag borde söka, säger Peter.

Bilden med det bländvita och trevliga leendet hade inte legat särskilt länge innan brevskrivarna började höra av sig.

– Det strömmar fortfarande in förslag, berättar Peter som fått över 200 svar från potentiella pojkvänner.

Nu är han en av fyra finalbönder som under några veckor söker kärleken inför en dryg miljon tv-tittare.

Förr mixade Peter hästlivet med nattklubbsjobb i Stockholm, men sedan sju år har han valt gården och hästarna på heltid.

– Jag har ridit sedan jag var sju. Min syster har alltid varit väldigt hästintresserad och när familjen flyttade till en hästgård fick jag också en ponny för de var rädda att jag skulle börja inspireras av crossklubben som låg granne med gården.

Men det var tävlande, inte pysslet, slitet och finliret runtomkring, som fångade Peters intresse.

– Min mamma och syster fixade allt! De flätade och lastade ponnyn innan de väckte mig när vi skulle iväg på tävling, säger han och skrattar.

– Det är nog så med många killar. Vi är slöa i starten men blir fulla i fan när det blir tävling och allvar.

Den framgångsrika tävlingskarriären på ponny var det som sporrade Peter. Sällan var han sämre än trea på medelsvår nivå.

I dag finns 27 hästar på gården, föl, unghästar och fullfjädrade tävlingstalanger och många ett resultat av Peters egen avelsverksamhet.

– Jag kör på, så får vi se vad det blir av det hela, men ännu så länge ser der riktigt lovande ut.

Mer läsning

Annons