Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riggas siffror för statistiken?

Ett undantag, en enda gång; utanförskap.
Ett begrepp för att ringa in alla som försatts i arbetslöshet, sjukdom och förtida pension. Men också, visade det sig, de som befann sig i studier i stället för jobb. Högern trixade med retoriken och statistiken, och det lönade sig.

Annons

Nu, en bit in på de nya året, växer ”utanförskapet” varje vecka. Varslen rasar in, Littorin blir ”skitförbannad” och Maud Olofsson ställs upp för att så gott det går begripliggöra regeringens krispolitik. Men ingen blir klokare av den icke-politik som signalerades under en träff förra veckan. Regeringen, så lyder sammanfattningen, har tappat kontrollen.

Varslen drar i väg och Anders Borg håller fast vid sitt ”superpaket”, ihopslaget för ett halvår sedan, eller något ljusår före krisen.

I går nya siffror: över 6 000 varslades förra veckan. Drygt 12 000 hittills i år, nästan fyra gånger fler jämfört med förra året. Arbetslösheten stiger mot himlen, samtidigt som fler och fler hankar sig fram på reducerad a-kassa, eller med bidrag från det sociala.

De redan arbetslösa kan inte vänta sig något annat än uppmaningen att jaga vidare efter ett nytt jobb, varhelst sådant finnes. Och snart sprider regeringen ut några tusen vägvisare till de jobb som är lediga, eller inte.

Tre miljarder har avsett till den sortens meningslös rådgivning, i stället för att investera pengarna i konkreta arbetsmarknadsåtgärder. 150 000 nya arbetslösa de närmaste åren kräver mer än rådgivning för ett leta upp de allt färre jobben.

Och så faller stenhård kritik från de egna ner i knät på Littorin, Olofsson och Borg; Svenskt Näringsliv har granskat statistiken över nyföretagandet och funnit den manipulerad eller summerad med ny metod, som iordningställts för att sprida glans över regeringen.

Nyföretagandet enligt Olofsson når 22 procents ökning. Ett vackert bevis för att den nyorienterade politiken slagit igenom och varit lyckosam.

Stefan Fölster och Svenskt Näringsliv har knappat fram andra siffror från samma statistik och funnit ökningen blygsammare, den ligger mellan 5-10 procent.

Och, skriver Fölster och hans stab, ”regeringen bedriver en näringspolitik utan vägledning av vare sig statistik över företagandets utveckling eller teoretiska insikter om vad som styr utvecklingen”. Hårda ord. Och så följer en notering om att regeringen bytt räknesätt för att få upp siffrorna.

Så vi sammanfattar: Jobbpolitiken har kört fast, arbetslösheten skenar, nedmonteringen av a-kassan var ett misstag enligt Borg, och nyföretagandet har putsats upp med riggad statistik.

Det nya året, ett av skitåren, har inte börjat så bra för regeringen.

Annons