Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksbanken chocksänker räntan

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med hela 1,75 procentenheter till 2,0 procent.

– Det var mycket överraskande. Riksbanken tittar här och nu – och här är det kris. Då gäller det att ta i, ju fortare desto bättre och ur den aspekten är det här ett riktigt beslut, säger Nordeas nytillträdda chefekonom Annika Winsth till TT.
– Det här betyder att räntorna ska ned. Men fullt ut tror jag inte att man kommer att få betalt. Det är fortfarande en osäkerhet i finansmarknaden som gör att priset på risk är högre i dag än för ett och ett halvt år sedan, säger Winsth.

– Jag tycker att det är bra att man tar i ordentligt och sänker räntan med tanke på hur konjunkturläget är. Det finns inga direkta risker att man inte skulle klara inflationsmålet i det här läget, så att det är helt riktigt att sänka räntan såpass mycket, tycker jag, säger Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson.

Konjunkturinstitutets (KI) avgående prognoschef Urban Hansson Brusewitz välkomnar den kraftiga sänkningen.
– Vi hade räknat med en sänkning med en procentenhet så vi är mycket överraskade. Men vi välkomnar den här historiskt kraftiga sänkningen, säger Urban Hansson Brusewitz.
– Vår bedömning är flera reporäntesänkningar är nödvändiga på grund av det allvarliga konjunkturläget och vi räknar därför med att reporäntan kommer ha sänkts med ytterligare 0,50 procententenheter ner till 1,50 procent under nästa år.
KI kommer att skriva ner sina prognoser för den svenska ekonomin rejält nästa år i den bedömning som KI presenterar den 19 december.
– Vi är mer pessimistiska i vår bedömning än vad Riksbanken är och vi tror att lågkonjunkturen håller i sig en bit in på 2010 och att en vändning först sker 2011, säger Urban Hansson Brusewitz.

Reporäntan väntas ligga kvar på 2 procent det närmaste året, enligt Riksbanken. Men det kan mycket väl bli tal om ytterligare sänkningar, enligt Cecilia Hermansson:
– Jag tror att osäkerheten är så pass stor att man inte ska fästa så stor vikt vid just räntebanan. Det som har hänt under den senaste tiden visar ju att man måste vara flexibel och ha en penningpolitik som man för utifrån det läge man befinner sig i.

– Jag tror att de är medvetna om att de förde en felaktig penningpolitik fram till och med september. Det här är ett sätt att ta tillbaka och få ner räntebanan så att det passar mer med det konjunkturläge som finns.

Riksbankens ledning räknar med att kronan stärks nästa år. Det valutavägda TCW-indexet bedöms landa på 134,3 jämfört med 141 i dag. Ju lägre index ju starkare krona. 2010 väntas indexet bli i genomsnitt 128,8 och året därefter 126,9.
Sysselsättningen bedöms sjunka med 1,3 procent årligen 2009 och 2010. Arbetslösheten väntas stiga till 7,4 procent nästa år och till 8,4 procent 2010. Först därefter vänder arbetslösheten sakta ned till 8,2 procent 2011.
Banken spår att oljepriset nästa år i genomsnitt kommer att ligga på 60 dollar fatet för att sedan stiga till 71 dollar 2010.

– Det är ett modigt och trovärdigt agerande av Riksbanken. Den kraftiga sänkningen kommer att vara ett föredöme för andra centralbanker, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB Mercant Banking till TT.
– Det är en överraskande aggressiv räntesänkning och jag tror att det blir fler nästa år.
Riksbankens höjning av reporäntan i september fick mycket kritik.
– Detta är en mycket trovärdig vändning av Riksbanken, säger Henrik Mitelman.

Den kraftiga räntesänkningen görs för att dämpa produktionsfallet och den lägre sysselsättningen framöver. Att räntan sänks så mycket beror även på att räntepolitiken under senare tid inte fått lika stort genomslag som den brukar ha, skriver Riksbanken.
Bedömningen från banken är att reporäntan kommer att vara ”i princip” oförändrad under det kommande året.

 

Det är den största sänkningen av reporäntan sedan den infördes som Riksbankens viktigaste styrränta 1994.
I den nya prognosen över räntan räknar Riksbanken med att reporäntan ligger kvar på 2,0 procent om ett år. Ytterligare ett år senare, fjärde kvartalet 2010, bedöms räntan ligga på 2,5 procent och ett år senare 3,2 procent.

Riksbanken spår att Sveriges BNP (bruttonationalprodukten) stiger i år med 0,9 procent. 2009 bedöms BNP sjunka med 0,5 procent för att sedan stiga med 2,2 procent 2010. 2011 stiger BNP med 3,0 procent.
Inflationen bedöms landa på 3,5 procent i år, 1,2 procent nästa år och 1,5 procent 2010. 2011 bedöms inflationen bli 2,1 procent.

 

Senast reporäntan ändrades var den 23 oktober.