Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdags­ledamot upprörd över Andreas fall

Andreas Obenius syn på rätten till personlig assistans är helt i linje med lagen. Det anser riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) från Gävle.

Kjellin hänvisar till flera fall i Gävleborg som enligt henne talar för att Försäkringskassan redan nu lutar sig mot ett nytt bedömningsformulär som inte blir klart förrän under hösten.

– Jag har fått beskrivet för mig hur man står med ett tidtagarur utanför toaletten och klockar hur länge toabesöket tar. Det här får mig att fundera på om någon form av besparingsdrive pågår inom försäkringskassan i Gävleborg just nu. Är syftet att föra över kostnaderna på kommunerna? undrar hon.

Tony Nordfeldt är chef för biståndsenheten/handikappomsorgen i Gävle kommun. Han bekräftar att kommunen står inför en kostnadsökning mot bakgrund av det han uppfattar som en hårdare bedömning från Försäkringskassan.

– Sedan i december 2010 har ett 15-tal personer mist Försäkringskassans assistansersättning eller fått färre timmar, säger han.

Bjöd in till diskussion

Han räknar med att antalet berörda kommer att stiga och att kostnader på minst 20 miljoner kommer att föras över på kommunen (se fakta).

Margareta B Kjellin sitter i socialutskottet och har tagit initiativ till att bjuda in Försäkringskassan och Socialstyrelsen för en diskussion.

Eva Alner Liljedahl, chef för Lokalt försäkringscenter i Gävle, nekar till att det finns en dold agenda hos Försäkringskassan.

– Det handlar inte om ekonomi. Men vi är måna om att få in tillräckliga underlag för att kunna fatta rättssäkra beslut. Politiker är välkomna till mig för att diskutera vår tillämpning av lagen, säger hon.