Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamotens pool blev tvistemål

Ett par vägrade betala handpenning för en pool som riksdagsmannen Lars Beckman (M) hade importerat från USA.

Det var startskottet för en segdragen, infekterad tvist som nyligen avslutades i hovrätten.

Den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman driver företaget Nordiska kvalitetspooler. Företaget sysslar med att importera pooler från USA och har ett 80-tal återförsäljare i Sverige.

Under sommaren 2010 kontaktades en av återförsäljarna, som sedan dess har gått i konkurs, av ett gift par i Vallentuna som funderade på att köpa en pool.

Efter flera samtal med återförsäljaren fastnade paret för en pool med en prislapp på cirka 800 000 kronor – men det skrevs inget avtal och paret hävdar att det inte heller hade slutits ett muntligt.

I december 2010 hade de packat sina väskor för en affärsresa till Dubai. De väntade på taxin till Arlanda när återförsäljaren plötsligt dök upp vid huset med ett byggteam.

Han var redo att börja anlägga en pool på parets tomt.

Enligt makarna blev de förvånade, eftersom det inte skulle ha slutits ett avtal.

Situationen var stressig och paret berättar att de i all hast slöt en muntlig överenskommelse med återförsäljaren: ett fårstall skulle rivas, en friggebod flyttas och en grusplan breddas för att ordna plats.

När de två veckor senare kom tillbaka från resan stod en lastbil vid huset. Återförsäljaren ska ha förklarat att den fungerade som bostad åt hans arbetare.

Paret fick nog och avslutade samarbetet. De tänkte betala för arbetet på tomten. Men inte handpenning för den pool som de hävdar att de aldrig hade slutit avtal om.

Då startade tvisten som ledde till att Lars Beckman kallades som vittne under tingsrättsförhandlingen.

– Jag vittnade om att någon, som kunde antas vara kunden, hade ringt mig från skyddat nummer och lovat att betala för poolen, säger riksdagsledamoten.

I juni förra året slog tingsrätten fast att paret skulle betala poolens handpenning, cirka 253 000 kronor, och de cirka 75 000 kronor som det kostat återförsäljaren när Lars Beckman tog tillbaka poolen.

Tingsrätten ansåg att paret, när de slöt avtalet om markarbeten på tomten, måste ha förstått att återförsäljaren uppfattade det som att poolköpet var klappat och klart.

Domen spikades nyligen av en oenig Svea hovrätt.

Lars Beckman berättar att han sade upp avtalet med återförsäljaren innan rättegången.

– Det var ingen bra representant för våra pooler. Vi vill inte att våra återförsäljare och kunder ska mötas i tvister och rekommenderar därför att alltid upprätta skriftliga avtal, säger han.