Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsman greps efter fylleskandal

Socialdemokratiska riksdagsmannen Per Svedberg från Hudiksvall spårade ur efter en julfest i riksdagen i tisdags.

Han fick hämtas av väktare sedan han onykter uppträtt hotfullt mot en kvinnlig kollega.

– Jag skäms som en hund och har inga ursäkter för mitt beteende, säger han.

Per Svedberg erkänner att han i berusat tillstånd, och i bara kalsonger och skjorta, stått och bultat på en kvinnlig kollegas dörr efter socialdemokraternas julfest i riksdagen i tisdags. Kvinnan blev skrämd och kände sig tvingad att tillkalla väktare som då grep riksdagsledamoten.

– Jag knackade många gånger på hennes dörr och hon blev rädd. Det var dumt gjort, jag tänker inte försöka försvara det, säger han.

Några sextrakasserier, som andra medier uppgett att det handlat om, förnekar han dock. Det uppger även kvinnan att det inte förekommit.

Per Svedberg medger att han druckit för mycket alkohol under julfesten, julöl och snapsar, och helt enkelt tappat kontrollen.

– Jag vågar inte säga hur mycket jag druckit, men för mycket, säger han.

Reagerar lätt på alkohol

För ett år sedan genomgick Per Svedberg en magoperation som gör att han reagerar kraftigare på alkohol.

– Men det är inget jag skyller på. Att jag ändå drack tyder på att jag behöver hjälp naturligtvis.

Har du alkoholproblem?

– Inte som jag betraktar det själv. Men alkoholister har sällan den insikten. Jag kommer att göra en utredning för att se om jag har ett beroende.

– Både jag och min familj är väldigt ledsna. Jag vet inte hur jag ska hantera det här, förutom att söka hjälp, säger han.

Fortsatt förtroende

Han planerar ändå att återgå till riksdagsarbetet som vanligt efter juluppehållet. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg meddelade i går att han har fortsatt förtroende för Per Svedberg.

Socialdemokraterna i länet kommer dock att diskutera förtroendefrågan. Det berättar Raimo Pärssinen, ledare för partiet i Gävleborg, som själv inte var med på julfesten i riksdagen.

– Jag har pratat med Per Svedberg efteråt och han har några veckor på sig nu att fundera över sin situation och reda ut det hela med sin familj, säger Raimo Pärssinen.