Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikskrim gjorde profil på Albin Aspgren

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp har visat ett speciellt intresse för det makabra dådet på Nordost.

Annons

Under rättegången kommer åklagare Ulf Back att presentera en rad indicier, fynd av kroppsvätskor, filmer, bilder, anteckningar och korrespondens som pekar i en riktning: Albin Aspgrens motiv till styckmordet var sexualsadistiskt.

Ett så kallat "lustmord", vilket är väldigt ovanligt.

De ovanliga omständigheterna kring dådet har väckt intresse hos Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp (GMP).

Medlemmar i gruppen bekräftar för Arbetarbladet att de har varit involverade i utredningen – men de har som policy att hålla tyst och hänvisa alla frågor till förundersökningsledaren. I det här fallet Ulf Back.

– Det är inte ovanligt att man har vissa kontakter i sådana här ärenden. Mer än så har jag inte att säga, säger Ulf Back.

Men GMP kopplas vanligtvis in på så kallade spaningsmord, där polisen två dagar efter dådet ännu inte har någon misstänkt. De analyserar allt som har med brottet att göra för att sammanställa en så kallad gärningsmannaprofil, som ska hjälpa till att ringa in den okända förövaren.

I fallet med Nordostmordet hade Gävlepolisen en misstänkt gärningsman samma dag. Som dessutom erkände att han tagit livet av kvinnan och i de första förhören gav en detaljerad berättelse om hur det hade gått till.

Att GMP ändå kopplas in för att göra en gärningsmannaprofil beror sannolikt på att de vill matcha Aspgrens dåd mot olösta brott i landet, tillbaka i tiden.

Förutom att bevisning ger stöd för att det handlar om "lustmord", så finns andra omständigheter som sticker ut:

Obducenter som undersökte offrets kropp i Uppsala frågade vad Aspgren hade för jobb. De förundrades över hur jämnt och anatomiskt riktigt han hade utfört styckningen. De undrade om han var jägare, men Aspgren har aldrig jagat.

Aspgrens beteende efter dådet. Förutom styckningen: införskaffande av resväska och villospåren han la ut i form av meddelanden till vänner om att kvinnan hade lämnat hans hem, och ett meddelade till offret självt där han tackade för en trevlig kväll och gjorde en smileygubbe. Han kokade sedan kvinnans mobiltelefon i en kastrull så att den inte skulle gå att spåra.

Bara några timmar efter dådet ringde han en anhörig genom Skype. Den anhöriga kunde inte se något i Aspgrens uppträdande som vittnade om vad som hade utspelat sig.

Utredarna har genom dagboksanteckningar, sparade konversationer, bilder och filmer kunnat visa att Aspgrens intresse för sexualsadistiskt våld och död har funnits där i cirka tio år.

I sitt "självmordsbrev", som han i senare förhör velat förringa betydelsen av, skriver Albin Aspgren att han alltid haft en önskan djupt inom sig att skada människor. Att han lyckats tygla driften och lägga band på den fram till att han tog livet av kvinnan 20 september i år.

I brevet tar han däremot inte på sig andra dåd.

Och Statens kriminaltekniska laboratorium ska heller inte ha fått någon träff som matchar Aspgrens DNA mot olösta brott i sin DNA-databank.

LÄS OCKSÅ:

Mördarens ord: "Jag är ett monster"

Mördarens meddelande till sitt offer

Han berättare allt för sina skötare