Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Sverigeettan i kassen ska Brynäs nå toppen igen

/
  • Sara Grahn är som vanligt Brynäs nyckelspelare när Riksserien startar. Ett Brynäs som har breddat laget med några nyförvärv och har även en ny kvinnlig tränarduo.

Det är mycket nytt i Brynäs.
Nyförvärv med både spets och bredd samt ett nytt tränarteam gör att laget som var i fyra raka SM-finaler för några år sedan kan vara på väg tillbaka till toppen igen.
Men då måste också lagets enda landslagstjej spika igen – Sara Grahn i målet blir den viktigaste pusselbiten.

Annons

– Men jag känner ingen press på det viset. Vi har ett bredare lag nu och blir inte så beroende av några få nyckelspelare som får slita ihjäl sig. Jag tror på Brynäs i vinter, säger Sara.

Det kanske inte räcker enda fram förstås. Det är många lag i Riksserien som har blivit bättre.

– Jag tror Luleå får gälla som favoriter. Dom har värvat riktigt bra. Sedan kan inte Linköping räknas bort heller, säger Sara.

Men på sikt är Brynäs på väg att bygga nytt som kan hålla för en topplacering. Att Anna Borgqvist på nytt har opererat sitt knä och är borta två månader till gör förstås att slagkraften minskar – i alla fall så här i starten av seriespelet.

– Men Anna är på väg tillbaka och utan det här ingreppet hade hon ju inte kunnat spela alls.

Med så mycket nytt har Brynäs prioriterat träningar framför matcher. Två möten med Leksand – där det blev varsin seger – är det enda tjejerna har i benen innan premiären mot just Leksand hemma den 11 september.

– Men det har sett riktigt bra ut på träningarna och det är det viktigaste. Vi kommer bra förberedda. Sedan har Madde och Nanna kommit in med massor av energi och det smittar av sig.

Det är fjolårets assisterande tränare Madeleine Östling och Nanna Jansson som ska leda Brynäs.

– Det känns jättebra. Dom vill verkligen utbilda och ge oss en chans att utvecklas. Brynäs ska ha en eloge att dom vågar satsa på en kvinnlig ledarduo, säger Sara som varit Brynäs trogen många år nu.

– Det var ett lätt val att stanna kvar. Jag har ett jättebra samarbete med Pecka Alcén och jag känner att jag hela tiden utvecklas och blir bättre. Bara att då och då få vara med och träna med killarna är en sporre.

Det har inte varit någon ovanlig syn att se Sara på killarnas juniorträningar de senaste åren. Men i somras fick hon rycka in på några av herrlagets träningar också.

– Det var verkligen jätteroligt. Klart det en enorm skillnad och så fort jag gjorde minsta misstag så smällde det till. Men det var lärorikt och en häftig upplevelse.

Leif Boorks landslag är fortfarande en drivkraft. När Anna Borgqvist är skadad får Sara själv försvara Brynäs färger där. Hon har varit med i hösten alla camper och den kommande fyrnationsturneringen i Sundsvall mot Finland, USA och Kanada är ett huvudmål för den skickliga målvakten.

– Mitt mål är att bli etta i år och sedan väntar VM i Burlington i Kanada nästa vår. Det är en spännande hockeysäsong som väntar, avslutar Sara.

LÄS ÄVEN – Stisse Åbergs krönika inför säsongsstarten: "En nystart – i ett längre perspektiv än bara en säsong"

LÄS OCKSÅ: Brynästränaren inför premiären – "Mycket känslor och lite grisigt"

TV: Boork om Brynäs inför serien: "En dark horse"

TV: Det här talar för Brynäs den här säsongen

Mer läsning

Annons