Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktiga jobb är viktigt för ungdomar

Birgittha Bjerkén bemöter Poul- Erik Jensens svar på hennes debattartikel om lärlingslöner.

Annons

 

Det är bra att jag och Poul-Erik Jensen ombudsman Handels avdelning 26 i Gävle är överens om att det behövs ett väl fungerande lärlingssystem i Sverige.

Jag är dock djupt och allvarligt bekymrad för ungdomsarbetslösheten i Sverige. Inte minst i Gävleborg har det under lång tid varit så att arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten är rekordhög.

Det är ett stort bekymmer för det allmänna som ska finansiera ersättningen men ett ännu större bekymmer för individen som inte får en riktig lön och en riktig försörjning. Där verkar det gå en djup klyfta mellan mig och Poul-Erik Jensen som skriver i sitt inlägg att det är komvuxplatser och AF praktikplatser som är lösningen på ungdoms- arbetslösheten.

 

Jag för min del anser att det är riktiga jobb och en fot in på arbetsmarknaden som är viktig för ungdomar. Här finns det otaliga undersökningar som visar ett direkt samband mellan höga ingångslöner och hög arbetslöshet för ungdomar.

Regeringen har tagit ett första steg på vägen genom att tillsätta en utredning under ledning av LO:s näringspolitiska chef för att undersöka möjligheterna att skapa ett system där ungdomar via lärlingsplatser får in en fot på arbetsmarknaden.

Jag tror att den utredningen kommer att belysa de hot och möjligheter som finns med att införa fler lärlingsplatser för ungdomar.

Svenskt Näringsliv har visat att sedan facket började driva höga ingångs- löner så har ungdomsarbetslösheten börjat skena. Här finns det ett stort ansvar som parterna på arbetsmarknaden måste ta för att skapa förutsättningar för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

 

 

företagare

Mer läsning

Annons