Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ring till den här poeten

Poesi mot arbetslinjen? Självklart!
Det är så mycket obändig kraft i diktaren Jonas Grens ord att man blir alldeles upprymd. Det är så vasst det han diktar.

Jonas Gren kallades eko-kämpe, efter sin första diktsamling ”Lantmäteriet” förra året. Men vad sägs om poetisk dynamitard?

I vår kommer ytterligare en diktbok. Tunn, sladdrig och tryckt på returfiber. På nystartat alternativförlag i Bergslagen.

Det borde förstås inte gå att jämföra Jonas Gren med den ryska revolutionspoeten Majakovskij (1893–1930).

Majakovskij beskrev sin tids nya diktare: ”en poet vars blod var så hett/att han kallades ’det pissljumma vattnets fiende/nummer ett’”.

Majakovskij stormade mot det etablerade. Både arbetarna och konsten skulle spränga sina bojor:

”Gjutna i bly/står mina dikter/beredda till strid”

Men också Jonas Gren äger en glöd. Han har en egen röst. Den vrålar inte som Majakovkijs. Den skär med kryonedfrusen cynism. Rakt igenom det svenska politiska etablissemanget och dess frasmakare.

”När människor inte

är på marknaden

ska det vara

för att de inte finns”

Skriver Jonas Gren. Dikternas röst är ett centralt jag, anpassat till rådande samhällskrav, att arbeta och konsumera. Ett jag som är rörligt på arbetsmarknaden, som känner trycket och pressen, som tar sitt ansvar för Sverige. Ett självupptaget, väldigt ensamt jag. Utan natur. Utan annat klimat än bilens klimatanläggning.

Det är människan i både röda och blå politikers framtidsvisioner.

Jonas Gren uppger att han hämtat formuleringar och bildspråk direkt ur Moderaternas och Socialdemokraternas skrivna deklarationer, ”Ansvar för hela Sverige” (2013), respektive ”Framtidskontraktet” (2011).

Arbete, marknad, arbetsmarknad, ekonomisk tillväxt. Hur blev arbetslinjen så helig? Kunde politikerna åtminstone inte låtsas lova oss något mer? En miljö att leva i?

”När jag blir stor

ska jag ha jobb

Om jag har

spränga kött

som jobb

och det skapar jobb

ska jag ha det”

Upprepar Jonas Grens papegojmänniska lydigt i en värld där livets alla värden – skogsgläntor såväl som kärlek – är omvandlade till varor:

”Det ska vara omsorg

om äldre

Det ska vara äldreomsorg

som gör att jag

som har äldre

kan koncentrera mig

på jobbet”

– Jag tog fasta på bilder, som att en fot ska in på arbetsmarknaden, att kulturen ska stå på egna ben, att människor ska lyftas ur fattigdom och att arbetslösheten ska knäckas, och fantiserade om vad allt det här skulle kunna betyda i förlängningen, kommenterar den obstinata poeten Jonas Gren.

Hans lilla poesihäfte har titeln i blekt orange-rosa text: ”Överallt ska jag vara i centrum”. Samma milda färg återkommer i pagineringen men på sidorna spränger de svarta orden fram som ilsket surrande getingtrupper.

Om man genast känner att det är den sortens bok man vill vårda väl, bära med sig, ge bort till fler och sprida – det måste betyda något.

Jag nämnde att Jonas Gren debuterade som poet med ”Lantmäteriet”. Den gången hämtade han sitt bildspråk från en myndighet som kartlägger ”verkligheten”. Det låg när till hands eftersom Jonas Grens far arbetade på Lantmäteriverket och familjen en tid bodde i Gävle.

Jonas Grens namn kunde ses i Arbetarbladets spalter i somras när han återvände till trakten för att vikariera som lokalredaktör i Sandviken. Poesi är inget man försörjer sig på.

Det är förvisso inte heller det poetiska callcenter han visstidsjobbar på. Jonas Gren högläser nämligen valda delar ur boken live för dig som ringer. Man kan även få direktkontakt med poeten via telefonsvarare eller sms.

”Överallt ska jag vara i centrum” är första utgåvan från Non förlag, och samtidigt ett konstnärligt experiment från en konstgrupp som kallar sig The non existent Center, baserad i Göteborg och Ställbergs Gruva.

Non förlag säger sig söka former för hur idéer kan publiceras. Telefontjänst med diktsamling som tryckt bilaga blev det här.

”Samtal tas emot fyra dagar per år till dess att jag inte längre förmår”, meddelar Jonas Gren. Han är tillgänglig första helgfria måndag i juni, september eller december mellan klockan 15 och 20!

Övrig tid kan man lyssna till en inspelning. Ring 073-720 027 26 för att höra dynamisk politisk poesi. Glöm inte att sätta på högtalaren och dra upp ljudet. Högt.