Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för färre ambulanser nattetid – för lite personal

Ambulansen i Gävleborg har svårt att klara bemanningen inför sommaren, och kommer att behöva ställa bilar. I Gästrikland kommer två dagbilar att ställas, och i värsta fall även två dygnsbilar på natten. Hur det blir med dygnsbilarna hänger framför allt på hur mycket personal regionen lyckas hyra in. Helst vill regionen hyra in 8 000 personaltimmar, men än så länge har de bara blivit garanterade 3 000.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan varnar för patientsäkerheten

På tisdagen höll ambulansledningen en pressträff för att ge en bild av läget inför sommaren. Och trots att ambulanser kan bli stående utan personal, menar Simon Nilsson, tillförordnad ambulanschef, att det inte finns någon fara för patientsäkerheten.

– Bekymret som jag ser det är oron i samhället som piskas på lite grand. Och där tycker jag man har en skyldighet att meddela att vi ska inte vara oroliga, säger han.

Anledningen till det är enligt Simon Nilsson att ambulansverksamheten har en god säkerhetsmarginal. I hela Gävleborg finns det 18 dygnsbilar, medan det i fjol sommar som max var nio så kallade prio ett larm under en timme. Genomsnittet för alla typer av larm låg på cirka två-tre stycken per timme under natten.

– Jag kommer från akuten som också är en beredskapsorganisation, och där har vi inte alls en 70-procentig överkapacitet som väntar på jobb, utan vi ligger på 110 procent hela tiden, säger Simon Nilsson.

Även tidigare har dagbilar inte bemannats på sommaren, eftersom det exempelvis är mindre transporter till röntgen. Men delvis på grund av uppsägningar till följd av jourförslaget, är det första året som det är aktuellt att ställa dygnsbilar på natten.

Om regionen lyckas hyra in den personal de vill, kommer ingen dygnsambulans att ställas i Gästrikland. Det kommer dock att kosta cirka fyra miljoner, två och en halv gång så mycket som om bemanningen hade lösts med egen ordinarie personal.

– Ett av motiven till jouren var en besparing och den hämtar vi inte hem just nu. Men vi ser ändå sommaren som en egen företeelse, och över tid så kommer vi ändå se att det här blir effektivt, säger divisionschefen Helena Björkman.

LÄS MER: Ambulansöverläkaren: "Det går aldrig att helt garantera patientsäkerheten"