Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risken liten åka fast för butiksrån

Risken att åka fast är liten.
Därför tar butiksrånare risken – även om utdelningen, som för Konsumrånarna i Sandviken, oftast är liten.
Det menar Svensk Handels säkerhetschef som är kritisk mot rättsväsendet.

Vid två rån de senaste månaderna i Sandviken går gärningsmännen fortfarande fria.

Polisen söker fortfarande efter Bingorånarna, som slog till mot bingohallen i oktober, och efter Konsumrånarna, som med rånarluvor slog till mot Enen i veckan.

– Vi kan se en tydlig uppgång för antalet butiksrån, säger Dick Malmlund, säkerhetschef för Svensk Handel.

Hans bild av de i sammanhanget typiska förövarna är att de är mellan 14 och 19 år, och att butiksrånen ofta är ett mellanled mellan enklare och tyngre brottslighet.

– Butiksrånare är oftast betydligt yngre än de som gör värdetransportrån och bankrån.

Ett exempel från den gruppen i Sandviken är de ungdomar som i december förra året knivrånade närbutiken i Örta. Där lyckades emellertid polisen snabbt gripa de skyldiga. De lyckades med hot tillskansa sig kontanter och cigarretter till ett värde av 6‑000 kronor. Tre av rånarna, alla ungdomar, kunde även knytas till personrån i Stadsparken.

Totalt dömdes sju ungdomar, i åldrarna 17 till 21 år, och bland brottsligheten syns misshandel, bränder och personrån som eskalerar till butiksrån.

Dick Malmlunds bild är att butiksrånen oftast är illa planerade, impulsiva, men att få ändå åker fast. Det gör att rånarna tar risken, även om bytet ofta inte blir mer än ett par tusenlappar. Han är kritisk mot polisens arbete.

– Rättssystemet funkar inte bra. De som utför rånen går fria och kan fortsätta med sin brottslighet.

Det händer att rånare går från butik till butik, eller från bank till bank, under samma dag om de inte är nöjda med bytet, menar han.

En av anledningarna till att ungdomar lättare kan utföra rån kan vara att det numera är lättare att få tillgång till vapenattrapper (exempelvis soft air gun) än riktiga vapen. I rånförsöket mot Konsum Enen användes ett pistolliknande föremål.

– Vi måste förutsätta att det är riktiga vapen. Vi har inte råd med misstag där, säger Dick Malmlund.