Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar att inte kunna utnyttja allemansrätten

Annons

Oansvariga personer och organisationer riskerar medborgarnas hälsa och risken att vi inte kan utnyttja allemansrätten.

I Sverige har insmugglingen av hundar från utlandet ökat oroväckande. Hundar, katter, rävar, grävlingar etc är i flertalet av länderna söder om Östersjön bärare av rabies och en mask som när den kommer in i människor angriper levern och nästan alltid leder till döden. Hundar som tas in från dessa länder sprider masken genom sin avföring och kan därmed smitta ner våra bärmarker och gör bären otjänliga som människoföda. Vår älskade allemansrätt som ger oss möjlighet och tillåtelse att tillvarata bären i våra marker är därmed raserad. Redan Hildegard av Bingen (en tysk nunna på 1100-talet) varnade för denna mask och uppmanade befolkningen att inte äta blåbär.

I Sverige finns en organisation som uppmanar till import av gatuhundar från framförallt öststaterna. Visserligen påstår man att de djur som tas in avmaskas etc. Någon garanti för detta finns emellertid inte.

Ett antal livsmedelskedjor som ICA Maxi, Konsum etc tillåter denna obskyra organisation att annonsera på sina anslagstavlor om import av gatuhundar. Utöver att dessa hundar kan vara bärare av såväl rabies som denna mask är de inavlade och har sålunda mycket usla gener. Det är därför oansvarigt av livsmedelskedjorna att tillåta annonseringen.

Jag överväger själv att sluta handla i de butiker där dessa annonser finns.

Olle Ljungbeck

Mer läsning

Annons