Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskkapital hör inte hemma inom äldreomsorgen

Annons

UTTALANDE om äldreomsorgen, enhälligt antaget vid PRO distriktsstyrelses sammanträde i Söderhamn, torsdagen den 1 december 2011.

RISKKAPITALFÖRETAG HÖR INTE HEMMA INOM ÄLDREOMSORGEN!
Den senaste tidens rapporter visar klart att riskkapitalbolag med vinst som överordnat mål inte lämpar sig inom äldreomsorgen. Skattepengar som är avsedda för omsorg skall gå till omsorg och inte till orimlig vinst på vård-tagarens bekostnad. Det är både upprörande och skamligt det som tilldrar sig t.ex. inom Carema: gamla människor förnedras; hygien, föda samt mänsklig värme och kontakt förmenas dem. I dessa uppdagade fall får de gamla betala mer för undermålig vård och omsorg! Så kan vi inte ha det!
Styrelsen för PRO Gävleborg kräver:
• en tydlig lagstiftning som garanterar en god äldreomsorg;
• särskilda regler beträffande vård och omsorg måste fastställas, som tydligt anger krav på kvalitet, tillsyn, samt möjlighet till uppsägning av avtal m m
• att både den statliga och kommunala tillsynen och övervakningen av den privata verksamheten inom äldreomsorgen stärks och utvecklas, bl. a genom fler oanmälda kontroller
• att riskkapitalbolag succesivt utmönstras som vårdgivare inom äldre-omsorgen.
Det går inte att bara be om ursäkt, beklaga det inträffade och skylla på andra. Både regeringen och kommunerna har ansvar för den otillfredsställande situation som idag råder inom svensk äldreomsorg.
Börja upprustningen genom att utmönstra riskkapitalföretagen från äldreomsorgen!

Söderhamn den 1 december 2011.
PRO Gävleborg/distriktsstyrelsen genom ordf. Axel Andersson

Mer läsning

Annons