Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskkapitalister tar över Ovako

(Uppdaterad 17.25) Nu är det bekräftat. Stålkoncernen Ovako säljs. Den nya ägaren blir riskkapitalbolaget Triton.

Under flera månader har det spekulerats om stålkoncernen Ovakos framtid. Den tyska branschtidningen Metal Bulletin avslöjade i juli att företagets ägare, Pampus Industrie Beteiligungen, var på jakt efter nya ägare till koncernen.

Nu bekräftar Ovako själva att Pampus har valt att sälja samtliga aktier i företaget till riskkapitalbolaget Triton. Den svenska verksamhet som berörs av affären bedrivs på orterna Hofors, Hällefors, Smedjebacken, Boxholm, Forsbacka, Hallstahammar och Mora.

Försäljningen ska enligt Ovakos vd och koncernchef Jarmo Tonteri, handla om brist på pengar för familjeföretaget Pampus.
– Orsaken är att ägarna inte har några pengar kvar att fortsätta bedriva verksamheten. De är helt enkelt tvungna att sälja, säger Jarmo Tonteri.

I augusti 2007 tog det tyska familjebolaget Pampus ensam över ägandet av Ovako. Att man nu, tre år senare, väljer att sälja företaget igen upplever Metalls klubbordförande Timo Viiperi, vid Ovako i Hofors, som positivt.
– Det är ju tydligt att det behövs en ägarstruktur som har ett kapital, på så vis är det här bra, säger han.

Arbetarbladet har sökt Tritons vd, Jan Gunnar Åkesson, för en kommentar av affären. Han meddelar via sin kollega att han återkommer när han har tid.
Det nya Ovako beräknas få cirka 3000 anställda och omsätta omkring 850 miljoner euro i år, cirka åtta miljarder kronor.
Den svenska verksamhet som berörs av affären bedrivs förutom i Hofors även i Hällefors, Smedjebacken, Boxholm, Forsbacka, Hallstahammar och Mora.