Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv upp beslutet att chockhöja tomthyrorna

Annons

Tomträtt är en otrygg upplåtelseform. Den som bor med tomträtt har ingen möjlighet att planera sin ekonomi utan ställs inför chockhöjda tomthyror pga galopperande marktaxeringsvärden och den egna kommunens regler.
Särskilt ohållbar blir situationen för den enskilde när kommunen höjer både tomthyror och friköpspriser samtidigt – som Gävle nu gör. För den enskilde dras tumskruvarna åt från båda hållen.
Den problematiken har socialdemokraterna i Luleå förstått. I torsdags kom beskedet att Luleå – landets fjärde största tomträttskommun – sänker sitt friköpspris från 70 till 50 %.
I Gävle gör politikerna precis tvärt om. För en tomträttshavare i Sätra höjer Gävle kommun friköpspriset från 187 000 kr till 285 000 kr om året. I Luleå skulle samma tomträttshavare få sitt friköpspris sänkt från 245 000 kr till 175 000 kr om året.
Det är bara att konstatera att socialdemokraterna i Luleå och Gävle har olika syn på hur man ska hantera sina tomträttshavare.
För övrigt skulle Luleå även behöva göra något åt sina hyror eftersom Luleå har en beräkningsgrund som innebär att kommunen tar ut marknadshyror av sina tomträttshavare. Därför är hyran hög i Luleå och inte bara där. Örebro och Karlstad - som Gävle så gärna jämför sig med - tar också ut marknadshyror av sina tomträttshavare.
Villaägarna uppmanar än en gång Gävle kommun att riva upp beslutet om chockhöjda tomthyror och stoppa föreslagna höjningar av friköpspriset.
Friköp är den möjlighet som finns för tomträttshavarna att komma ifrån otryggheten med tomträtt.
Det är också viktigt att hyran är rimlig. För dem som inte kan ta nya lån och friköpa, framför allt unga familjer och pensionärer. För dem som inte har förstått vilka chockhöjningar som väntar och får det klart för sig när det redan för sent. För dem som skulle vilja fortsätta hyra marken av Gävle kommun - om det kan ske på drägliga villkor.

Joacim Olsson, vice förbundsdirektör
Lena Södersten, förbundsjurist
Villaägarnas Riksförbund

Mer läsning

Annons