Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Arbete åt oss alla

Arbetsmarknaden

På 1960-talet var det ekonomisk tillväxt och lätt att få jobb. På 70- och 80-talen blev det kärvare. Några goda ekonomiska år med låg arbetslöshet kom i slutet av 80-talet. Men på 90-talet blev det mörkt med hög arbetslöshet. Runt 2000 blev det bättre, till hösten 2008. Sedan har det förbättrats stegvis.

Nu råder en urstark arbetsmarknad, meddelar Arbetsförmedlingen i en jobbprognos. Den får nästan en kvarts nya arbeten åren 2017 till 2019. De nya jobben är 97 000 i år, 74 000 för 2018 och 56 000 för 2019.

Särskilt personer med rätt utbildning och utbildning inom exempelvis sjukvård och skola, yrken som kräver legitimation, har goda utsikter att få jobb.

Det är brist i många yrken, både sådana som kräver högre utbildning och andra typer av yrken, som exempelvis busschaufförer. Hela åtta av tio nya jobb går till utrikesfödda personer. Samtidigt är det många utrikesfödda som står utanför arbetsmarknaden.

Bland personer som är födda i Sverige är det en relativt låg arbetslöshet, fyra procent. Men även bland dem finns det personer som är i sektorer med få nya jobb.

Om man arbetar på en tidning är man i en sektor med få nya jobb. Det hjälper inte att personer i den sektorn har hög utbildning och lång arbetslivserfarenhet. Jobben är få eftersom det är svårt att få lönsamhet i mediebranschen.

Onsdag 13/12 fanns 94 500 lediga jobb på Arbetsförmedlingen. 53 var journalister med flera. Alltså sådana som ska granska. Nästan dubbelt så många lediga jobb fanns som kommunikatör eller informatör: 87. De som ska framställa sin arbetsgivare i god dager.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort det lilla extra i arbetsmarknadspolitiken, med omfattande utbildningsinsatser och program för omskolning.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort det lilla extra i arbetsmarknadspolitiken, med omfattande utbildningsinsatser och program för omskolning.

Dagens goda konjunktur hade gett gott om nya jobb även om det varit en borgerlig regering. Men det lilla extra, med utbildningar och omskolningar, hade inte funnits i lika stor grad.