Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Centerpartiet måste bestämma sig nu, likt Kristelig Folkeparti i Norge har gjort

Regeringar i Norge och Sverige

Härom dagen hade Kristelig Folkeparti, KrF, Norges motsvarighet till Kristdemokraterna, en omröstning bland nästan 200 ombud hur partiet skulle göra i regeringsfrågan. Sedan valet 2013 har partiet varit stöd- och samarbetsparti till den av Höyre, norska Moderaterna, ledda regeringen.

I den har även Fremskrittspartiet, Frp, ingått. Det partiet brukar liknas vid Sverigedemokraterna, men har en annan bakgrund, startat på 1970-talet som ett protestparti mot höga skatter. Frp vill även ha så liten invandring som möjligt.

Efter valet 2013 kunde Höyre och Frp bilda regering. De hade fått knappt 27 procent respektive drygt 16. Deras drygt 43 procent räckte inte till majoritet. Som stöd- och samarbetspartier om bland annat budgeten behövdes två små partier som fått runt fem procent vardera: socialliberala Venstre, ungefär Liberalerna i Sverige, och KrF.  

I valet 2017 minskade Höyre och Frp bara lite grann vardera. Tillsammans med Venstre och KrF hade de fortsatt majoritet i parlamentet, stortinget. Ett tag efter valet kom Venstre, som fått drygt fyra procent, att gå in i regeringen. Den blev då lite starkare mandatmässigt.

Den behövde fortfarande KrF för att få majoritet för sina förslag, bland annat budget. Men KrF har haft ungefär samma inställning till Frp som Centerpartiet och Liberalerna i Sverige har till SD.

KrF har inte velat sätta sig i en regering med Frp. Däremot har KrF samarbetat om bland annat budgeten i fem år med den regering Frp suttit i.

I mötet som KrF höll härom dagen ställdes ombuden inför frågan om partiet skulle byta block och gå in i en regering med de rödgröna partierna, bland vilka socialdemokratiska Arbeiderpartiet är störst. Alternativet var att KrF skulle gå in i den borgerliga regeringen, där Frp sitter, likt Venstre gjort.

KrFs ombud röstade, med knapp marginal och mot partiledarens åsikt, för att gå in i den borgerliga regeringen. Så kommer det att bli.

Detta visar hur ett parti i ett grannland ställer ett svårt vägval på sin spets. Att ett liknande parti i Sverige, mellan S och M, vilket C och L är, skulle ha en omröstning av detta slag är ganska osannolikt. Men det skulle behövas. Det är ju L, och framför allt C, som rår för att regeringsbildningen drar ut på tiden.

Nu är det dags för C att välja i regeringsbildningen. Allt hänger på Annie Lööfs parti. Ska det bryta löftet att inte sätta sig i en alliansregering som är beroende av aktivt stöd från SD för att få igenom sina förslag, bland annat budget?

Gapet mellan alternativen var större för KrF: att sätta sig i en S-ledd eller högerledd regering. C behöver bara lägga ned rösterna för Löfvens S, för att S ska kunna regera.

Eller ska C bryta löftet att inte låta Stefan Löfven och hans S regera? Valet är, likt för KrF, enkelt: det ena eller det andra.

Gapet mellan alternativen var större för KrF: att sätta sig i en S-ledd eller högerledd regering. C behöver bara lägga ned rösterna för Löfvens S, för att S ska kunna regera. Även V och MP släpper mest troligt fram S.

Om drygt en vecka ska regeringen lägga sin budget, en förlängning av årets budget. Budgeten är på väg att dras in i regeringsbildningen. C måste bestämma sig, likt KrF i Norge.