Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock Band The Beatles – förstklassigt

/
  • PORTRÄTTLIKT. ”Rock Band The Beatles” bjuder på en förstklassig upplevelse, med porträttlika Beatlar, fantastiskt ljud och en oantastlig låtlista. För de största musikspels-ekvilibristerna är den lätta svårighetsgraden lite av en akilleshäl.

Annons

l För musikspelsskapare kan det knappast finnas en tyngre skalp än att säkra rättigheterna till att göra spel av The Beatles musik.

Det är nämligen svårt att tänka sig hur modern popmusik skulle se ut i en värld utan ”The Fab Four”. Förutom att ha skrivit pophistoriens mest klanderfria låtkatalog så revolutionerade man musikbranschen på alla plan – från inspelningsteknik till pionjärarbeten inom videokonsten.

Men The Beatles skivbolag, Apple Corps, är ökända för att hålla hårt på rättigheterna till bandets musik. Nya bandprodukter måste få tummen upp från samtliga rättighetshavare, det vill säga medlemmarna Paul McCartney, Ringo Starr och John Lennon och George Harrisons änkor.

Tunga trion Harmonix, MTV Games och Electronic Arts, som ligger bakom succéspelet ”Rock Band”, lyckades till sist övertyga samtliga parter och nu är resultatet här.

”Rock Band The Beatles” är inte ett nytt spel i grunden. Det här är ”Rock Band 2” klätt i Beatles-kostym, men vilken kostym det är sedan.

Redan i introfilmen får man känslan för den närmast maniska detaljkänslan. Vi får en snabbtur genom hela bandets karriär – från The Cavern Club till den avslutande överraskningsspelningen på Apple-kontorets tak – och sekvensen känns som en perfekt digital version av bandets resa från smutsiga småklubbar ut i ett psykedeliskt popuniversum.

Karriärläget följer bandets karriär kronologiskt och grafiskt sett har man återskapat klassiska höjdpunkter, till exempel framträdandet i Ed Sullivan Show, konserten på Shea Stadium och de legendariska inspelnings- sessionerna i Abbey Road-studion.

Trots att man använder sig av ”Rock Band”-seriens serietidningsinspirerade estetik så ser Beatlarna otroligt realistiska ut. Det beror naturligtvis på att man studerat gamla filmklipp och kopierat medlemmarnas rörelser, kläder och utseenden.

Okej, så det låter bra och ser fantastiskt ut. Men hur fungerar det som spel?

Har du spelat ”Rock Band” förut, så vet du exakt hur det fungerar. Du spelar trummor, gitarr, bas och sjunger med hjälp av de medföljande instrumentkontrollerna. I Beatles-versionen kan man dessutom, av naturliga skäl, sjunga stämsång.

Om spelet har en akilleshäl så är det svårighetsgraden. Jämför man med, till exempel ”Guitar Hero: Metallica”, så är de olika beståndsdelarna i The Beatles musik avsevärt mycket enklare att spela. Här finns inga vansinnessolon på gitarr eller skenande trumkomp med dubbla bastrummor.

Har du det minsta intresse av The Beatles eller popmusik så är spelet ett måste. Det kommer garanterat att göra succé på vilken fest som helst. Jag är dessutom säker på att ”Rock Band The Beatles” kommer att locka en äldre generation av kalenderbitare, som bara måste ha allt Liverpoolbandet har gjort.

Välkomna till en ny värld av Beatles-underhållning!

 

Mer läsning

Annons