Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rockabillykungen – bara 25

John Lindberg fyller 25 år i dag. Rockabilly-John från Järbo? Men hallå, är han inte äldre?
– Jo, jag har faktiskt legat ett par år före hela tiden, skrattar John. Men jag kom in så tidigt i arbetslivet.

”Arbetslivet” är en karriär med rockabillymusiken. John Lindberg har redan spelat och turnerat i över tio år, från början solo, och senare med John Lindberg Trio.

– När jag var 14 år skrev arrangörerna att jag var 16 och när jag var 16 skrev de att jag var 18, för säkerhets skull. Jag har faktiskt alltid känt mig äldre, min bästa kompis är 40, fortsätter John Lindberg.

John var elva när han spelade för publik första gången, på Gullhedsskolan i Järbo.

– Jag var väl lite utanför när jag var liten. Gillade Elvis, hade myggjagare och brylcreme redan när jag gick i trean. Jag spelade ”Apache” med The Shadows och ”Blue Christmas”. Med den där spelningen fick jag respekt, de tog mig på allvar.

Järboborna var imponerade och det blev fler uppträdanden.

– De hade en trubadur på Järbokrogen och jag tjatade på farsan att han skulle fixa så att jag fick spela när trubaduren hade paus. Så jag var tolv när jag spelade på puben, skrattar John.

John Lindberg hade något i sig i musikväg som ingen annan hade. Vid 15 startade han handelsbolag och fixade spelningarna själv, farsan körde bussen.

– Ungefär då insåg jag väl att det inte fanns någon utväg, det var musiker jag skulle bli. På gymnasiet blev det lite problem eftersom jag hade spelningar fredag–lördag och missade en massa fredagar i skolan.

Musikkarriären är lugnt och metodiskt uppbyggd, med hårt jobb. Trion drar fulla hus oavsett om det är Stadsteatern i Göteborg eller en raggarkåk i Kiruna.

– Jag har aldrig gjort saker i panik utan jobbat gediget från grunden. Jag har alltid varit disciplinerad. Hade jag bestämt att jag skulle hem och spela klockan tre så lämnade jag kompisarna och gick hem till tre.

– Och jag har alltid försökt vara ödmjuk. Om en arrangör behandlat en som skit har jag tagit det bara och gått vidare i stället för att suga i mig eller ge tillbaka. Många tror att de är något alldeles för tidigt och börjar ta strid.

Skulle du ha platsat i Idol?

– Det där är en sjuk värld. Jag har inte ens varit med i en talangtävling. Programmen går ut på att krossa en massa artistdrömmar. Mig hade de väl sågat helt, gissar John.

John Lindberg Trio har skrivit låtar till Melodifestivalen. Förra året stod Playtones för rockabilly-genren, och i år blir det Top Cats.

– Vår låt var nog lite för bluesig, gissar John. Men skit samma, när man har fått inblick och förhandlat i den där världen fattar man att det har väldigt lite med musik att göra. Vi har redan en viss status som vi kanske förlorar om vi är med där.

2007 flyttade John till Falun. Det är lite mer rockabilly över Dalarna.

– Ja, det är det faktiskt, hela raggarkulturen med Rättvik Classic Car Week och alltihopa. Och så hade vi studion i Enviken. Men Falun är en jädra betongbunker, man är ju lantis, så nu har vi köpt hus i Enviken.

Sin sambo Frida mötte han på en spelning i Falköping 2009.

– Hon var så snygg så jag tog med henne hem, skrattar John. Hon är frisör och har öppnat eget i Enviken. Det blev full rulle från start. Många undrar hur vi får ihop det; jag musiker och hon egen företagare, men det funkar hur bra som helst. Vi kan planera att ta helg måndag–tisdag om vi vill.

Du fyller 25, vad har du lärt dig sedan du var 20?

– Jag har mer erfarenhet och skriver bättre musik. Jag har inte lika många sömnlösa nätter som i början när man tvivlade på sig själv, om man var tillräckligt bra. Förr kollade man telefon och mejl hela tiden. Nu är jag tryggare i mig själv och kommer på efter ett tag när jag varit ute på gården att jag inte ens har mobilen med mig. Vill någon något viktigt så ringer de igen.

Vilka mål har du med bandet framöver?

– Att vara störst i Sverige, och satsa internationellt. Vi har en organisation runt bandet nu så vårt bokningsbolag var på ett event i Globen i januari för att ordna spelningar utomlands framöver.