Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röd julhälsning från riksdagen

Annons

November och december är årets mörkaste månader, men mörkast denna höst har varit alla rubriker om varsel och finanskrisen i Sverige.

Regeringen bedömer att sysselsättningen minskar med 150 000 personer under de kommande två åren. Tillväxten blir negativ. De offentliga finanserna försvagas kraftigt. Regeringen blir alltmer ensam i sin uppfattning att politiken inte kan påverka konjunkturnedgången. Passiviteten hos den borgliga regeringen riskerar att driva upp arbetslösheten och därmed skapa än större underskott i de offentliga finanserna.

Finansminister Anders Borg talar om vargavinter och arbetsmarknadsminister

Sven-Otto Littorin talar om att 2009 blir ett ”skitår”. Det kan vi hålla med om att det blir för alla arbetslösa och sjukskrivna som nu drabbas av den moderatledda regeringens politik.

Hela ekonomin riskerar att slås sönder samma dag man går ut i arbetslöshet. Vid årsskiftet riskerar dessutom 76 000 människor att kastas ut från försäkringssystemet med bedömningen att de har arbetsförmåga kvar till någon uppgift någonstans i Sverige på en allt hårdare arbetsmarknad. Vem bär ansvaret för dessa människors situation? Den moderatledda regeringen avsäger sig allt ansvar och skyfflar över det på den enskilda människan.

Vår socialdemokratiska syn på ett solidariskt samhälle, värnar människors trygghet i alla skeenden i livet. Trygga omställningsförsäkringar för människor som förlorar sina jobb medan de är på väg mot ett nytt arbete. En sjukförsäkring där man inte blir utförsäkrad innan man är frisk. Det hade skapat en annan julstämning för många människor denna jul.

Nu krävs omedelbara besked till kommuner och landsting om ökade statsbidrag för att undvika fler uppsägningar i välfärden för att skatteintäkterna minskar och socialbidragen ökar. Stora utbildningsinsatser är nödvändiga för att varslade och arbetslösa ska vässa sina kunskaper för framtiden och inte passiviseras. Dessutom bör småföretagen stimuleras i dessa svåra tider.

Raimo Pärssinen , Sinikka Bohlin, Per Svedberg, Åsa Lindestam, Roland Bäckman

s-riksdagsledamöter Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel