Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda fyndviner som precis bytt årgång

Drygt 80 röda viner i Systemets ordinarie sortiment har nyligen bytt årgång. I tabellen nedan hittar ni de som jag anser vara de fem allra bästa köpen under 100 kronor – och ett som är marginellt dyrare. Samtliga ytterst köpvärda och goda prisfynd i sina respektive stilar.

Fem röda fyndviner under 100 kronor

Palazzo Mio Rosso 2014, Apulien, Italien

Systembolagsnummer: 2009 Pris: 59 kr

Karaktär: För det ringa priset får man ett enkelt men riktigt välgjort och gott, runt vin med körsbär, svarta vinbär och vanilj på smakpaletten. (Ekologiskt)

Druvor: Negroamaro, primitivo och sangiovese.

Passar till: Ett utmärkt buffévin och till inte allt för smakrika kötträtter på fläsk och lamm. Servera gärna något svalt, 15-16 grader.

Il Nostro Rosso Puglia 2014, Apulien, Italien

Systembolagsnummer: 32205 Pris: 59 kr

Karaktär: Här bjuds solvarma toner av mörka körsbär, sötlakrits och choklad i välgjord och lättgillad, mjuk förening. (Ekologiskt)

Druvor: Negroamaro (90 %) och primitivo (10 %).Passar till: Användbart till allt från matigare vegrätter till kyckling och ljusa kötträtter. Även bra val till en blandad buffé.

Manifesto Nero d’Avola 2014, Sicilien, Italien

Systembolagsnummer: 2680 Pris: 75 kr

Karaktär: Ett av de mest köpvärda vinerna i sin priskategori just nu. Exponerar en välbalanserad delikat smak av solvarma körsbär, mörka bär och fatvanilj fint balanserat av en frisk syra. (Ekologiskt)

Druva: Nero d’avola.Passar till: Gott till de flesta rätter på nöt och lamm.

Ribera 1 One 2013, Ribera del Duero, Spanien

Systembolagsnummer: 3027 Pris: 89 kr

Karaktär: Ett utsökt sammansatt vin med rostade fataromer med stråk av kaffe och god piptobak i en mörk bärighet med fina tanniner. Ett läckert och balanserat och redan harmoniskt vin för sitt överraskande låga pris.

Druva: Tempranillo.Passar till: Smakrikt mörkt kött, även vilt och gärna med svampsås.

Mas Janeil Les Petit Pas 2014, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Systembolagsnummer: 79687 Pris: 95 kr

Karaktär: Här bjuds delikata toner av mörka bär som björnbär och svarta vinbär tillsammans med stråk av viol, lakrits och fatvanilj i harmonisk, tilltalande förening.

Druvor: Grenache (75 %), syrah (15 %) och carignan (10 %).

Passar till: Allroundvin till kött.

…och ett strax över 100 kronor

Roodeberg Heritage Collection 2013, Sydafrika

Systembolagsnummer: 70453 Pris: 109 kr

Karaktär: En lite ambitiösare, mer sofistikerad variant av välkända Roodeberg som här bjuder på en delikat, rätt stram smak av mörk bärighet och inslag av brödkryddor, fat, kakao och tobak i långt, följsamt samspel.

Druvor: Cabernet sauvignon, petit verdot, shiraz och tannat.

Passar till: Utmärkt val till ambitiösare kötträtter på nöt och vilt, gärna grillat.