Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda godbitar från bolagets beställningssortiment

Nio klara fynd och ett större antal väl prisvärda viner har Sune Liljevall funnit i denna genomgång av en ny samling om cirka 150 viner från det omfattande och spännande beställningssortimentet.
Denna vecka redovisas de bästa röda köpen, nästa vecka de vita.

Det är främst viner från de klassiska europeiska vinländerna som mönstrats för smakmässig granskning denna gång. Och väldigt många viner imponerar. Men så är det ju också viner som importörerna tror mycket på själva som skickas in till oss vinskribenter för kvalitetsmässig dissekering.

Bland de röda vinerna sticker två ypperliga, smakintensiva och spännande viner från det lilla trendiga spanska distriktet Priorat ut positivt – liksom ett utmärkt vin från sydfranska Gigondas som håller god Chateaunef-klass – men till lägre pris för kvalitetsnivån.

Flera amerikanska pinot noir-viner är förförande goda, men med stilidiom väsenskilda från klassisk bourgogne som i lägre prisklasser tyvärr ofta är snipiga och magra i jämförelse med tillgängligheten i de solmoget generösa Kalifornien-flaskorna.

Mycket gott är även ett druvmixat vin från Hedges i svala Washington State som smakdesignats av vår egen stjärnvinmakare Lars Torstenson. Men det finns mycket mer att botanisera bland.

Röda viner att beställa

Fynd – bästa röda köp

72401 Old School Rouge 2013, Languedoc-Roussillon, Frankrike 89.00 kr

Typiskt sydfranskt, solmoget mulligt, rättframt rödvin som gjorts på en mix av biodynamiskt odlade syrah- och grenachedruvor utan fatinblandning. Ett trevligt och mycket prisvärt val från Minervoisregionen till höstens/vinterns köttgrytor.

79245 Cartlidge & Browne Pinot Noir 2013, Kalifornien, USA 139.00 kr

En mycket typisk Kalifornien-pinot med ljuvligt lättillgänglig jordgubbs- och hallonlik bärighet tillsammans med en druvtypisk liten kryddighet och fattoner i en harmonisk, sammetslen, direkt vinnande stil. Drick gärna något kylt till smakrika fiskrätter och till ljust kött.

84926 Errázuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon 2013, Chile 139.00 kr

En alltid lika trevlig bekantskap, årgång efter årgång. Här samsas toner av svarta vinbär med mörka körsbär, rostade kaffearomer och eukalyptus i den lättgillade, men seriöst anslagna, smaken. Passar till det mesta i köttväg och till matiga pastarätter.

79294 Gigondas Duc de Mayreuil 2011, Rhonedalen, Frankrike 192.00 kr

Härligt fylligt Rhônevin i paritet med högklassig Chateauneuf-du-Pape. Smakrikt, mörkbärigt, långt och balanserat med stråk av björnbär, katrinplommon, vinbär och mineraler – och som gjort för en finare mörk kötträtt. Supergott nu, men lagra gärna.

70976 Hedges Family Estate Red Mountain 2012, Washington State, USA 225.00 kr

Hedges i nordliga Washingston State imponerar nästan alltid med sina viner, detta är inget undantag. Tvärt om, ett av de godare som uppvaktat mina smaklökar. Här bjuds en lång harmonisk smak av mörk, lite chokladanstruken, bärighet med tydligt kaffelika rostade stråk från faten. Extra kul att svenske vinmakaren Lars Torstenson är involverad i det delikata vinets tillblivelse. Utmärkt val till en entrecote eller andra finare mörka kötträtter.

71387 Mas Igneus FA112 2011, Priorat, Spanien 299.00 kr

Extremt maffigt, bombastiskt vin med solmogen mörk bärighet med fat, kryddor och toner av choklad i den mycket innehållsrika, långa och komplexa smaken. Ett häftigt och mycket modernt formulerat vin från trendheta Priorat.

-

…också bra röda köp

74707 Leopard's Leap Family Collection Shiraz Mourvèdre Viognier 2009, Sydafrika 79.00 kr

Sydafrikansk Rhôneblandning i mörkmurrig, tillgänglig, grillvänlig stil med svarta vinbär, tobak och stall i den milt tanninstrukturerade smakarsenalen. Bra för priset.

71549 Laurent Miquel Cabernet Sauvignon Syrah 2014, Languedoc-Roussillon, Frankrike 85.00 kr

Rent, och välgjort sydfranskt vin i mörkbärig, rättfram stil som passar till det mesta i köttväg. Gott om än i en lite anonym stil.

73534 Joyride Syrah 2014, Languedoc-Roussillon, Frankrike 89.00 kr

Druvtypisk, djup smak av mörka bär som björnbär och svarta vinbär tillsammans med en liten rökighet med snyggt balanserande, matvänlig, syra. Gott och mycket prisvärt köttvin som gränsar till fynd.

75998 Cigarra Gran Passo Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2013, Lisboa, Portugal 89.00 kr

En skruvad variant av det tidigare röda Cigarra-vinet på Systemet där smakreglagen dragits upp några snäpp. Här bjuds en stor, något söt, mörk bärkoncentration med inslag av sötlakrits, rostade fat och choklad i en appassimento-lik stil. Kräver smakrika kötträtter på tallriken för att inte helt dominera måltiden.

2037 Gran Feudo Reserva 2009, Navarra, Spanien 97.00 kr

En gammal bekant som i en något strömlinjeformad, men god riojalik stil, bjuder på en rätt stram mörkröd, kryddig bärighet med lite tobaks- och muskotlika fatinslag. Fungerar fint till kötträtter på nöt och lamm, men även vilt.

72445 Baron De Ley Varietales Graciano 2011, Rioja, Spanien 129.00 kr

Intressant och välgjort vin gjort på 100 procent graciano – riojas egen ”cabernet sauvignon” – som normalt bara brukar få agera stöddruva till tempranillo. Här briljerar den i eget majestät och exponerar toner av mörk bärighet, blå plommon, anis, choklad och kokos i en strikt, ganska sträv, och matkrävande, klart lagringsduglig, stil.

78566 Le Gagie Barbera d'Asti 2013, Piemonte, Italien 129.00 kr

Välgjord, körsbärssmakande generös barbera i stram, matkrävande smakprofil.

70746 Chateau Maris La Touge Syrah 2012, Languedoc-Roussillon, Frankrike 139.00 kr

Ett för prisnivån överraskande välbalanserat och snyggt strukturerat syrahvin med koncentrerade mörka bär, kryddor och fat i harmonisk, lite argentinskt köttvänlig, förening. Utmärkt till grillat mörkt kött.

73886 Goldenits Prädium St Laurent 2011, Burgenland, Österrike 181.00 kr

Egensinnigt rödvin på udda druva som här visar sig från sin mest tilltalande sida med en stor, lite charkuteritonad, kryddig, mörkt körsbärslik bärighet med mineralinslag. Ett utmärkt köttvin lite vid sidan av gängse allfarvägar för dagens rödvin.

73879 Elephant Hill Merlot Malbec 2013, Nya Zeeland 193.00 kr

Mulligt smakrikt vin med svarta vinbär, blå plommon och fataromer i den välgjorda, tilltalande smaken som visar att landet kan göra högklassiga viner på andra druvor än sauvignon blanc och pinot noir.

71574 Château Carsin Cuvée Noire 2010, Bordeaux, Frankrike 195.00 kr

Mörkbärig, koncentrerad vinbärston med kaffeinslag från rostad ek i en modern, redan tillgänglig bordeauxstil med ändå hyfsat strukturerad, matvänlig karaktär.

70806 Santa Barbara Winery Pinot Noir 2013, Kalifornien, USA 215.00 kr

Bjuder på en djup, mörkröd, kryddig bärighet i doften som går igen i den generöst solmogna smaken av mogna röda bär som körsbär och jordgubbar tillsammans med väl avmätta fataromer. Kalasgott redan nu men kan vinna på ytterligare lagring.

71918 Mas Igneus FA 206 2010, Priorat, Spanien 215.00 kr

Det här ekologiska vinet exponeras en mycket tät, rik mörk bärighet med choklad och fatinslag i en tanninrik och lagringsinbjudande seriöst anslagen stil. (Namnet kommer av French Allier 2 år gamla i 06 månader – alltså att det lagras på franska fat från Allier som är 2 år gamla i 6 månader). Till mörkt kött, gärna vilt.

75471 Alma Rosa Pinot Noir 2013, Kalifornien, USA 245.00 kr

Förförande god stor smakrikedom av koncentrerade solmogna röda bär, främst hallon, och fat i följsam, helläcker förening. Kalifornien-pinot när den är som bäst.

74329 Gagliasso Barolo Tre Utin 2011, Piemonte, Italien 249.00 kr

Riktigt god, modern barolo med uttalade, men fingrängade, tanniner och med mörka körsbär i koncentrat tillsammans med inslag av tobak, cederlika fataromer och mörk choklad. Redan tillgängligt och utsökt val till mustiga kötträtter, gärna med gräddiga såser som kan sordinera vinets syror. Kan naturligtvis även lagras för den som så önskar.

71705 Château Haut-Bacalan Pessac-Leognan 2009, Bordeaux, Frankrike 395.00 kr

Läckert mörkt koncentrat med sammetstanniner i mycket god och tillgänglig, direkt tilltalande, merlotdominerad bordeauxstil med rika toner av kaffe och mörk choklad. Gott redan nu men kommer att växa ytterligare med några års lagring.

73910 Cornas Empreinte 2011, Rhonedalen, Frankrike 330.00 kr

Stilfullt Rhônevin med delikat syrah-profil av mörka bär, moreller, fat, milda kryddor och tobak i delikat samspel. Kan njutas redan nu till mörkt kött, men kan även med fördel lagras upp till tio år för än större komplexitet och harmoni.