Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset ska hjälpa flyktingbarn

/
  • Rolf Nilsson är ordförande i röda korsets samverkansråd och Gävlekretsen

Aldrig har så många velat bli volontärer hos Röda Korset som nu.
Nästa måndag startas en helt ny verksamhet som ska hjälpa flyktingbarn in i samhället.
– Vi uppfattar det här som ett tecken på att det finns en motkraft mot de mörka krafterna i samhället, säger Rolf Nilsson på Röda Korset.

Annons

Att få listor på hundratals personer som vill bli volontärer har inte hört till det normala för Röda Korset.

Men sedan bilden på den drunknade treårige Alan spreds över världen har någonting hänt.

Nu är det många yngre personer som studerar eller yrkesarbetar som vill engagera sig. Annars är det oftast pensionärer som söker sig till föreningen.

– Så här många frivilliga har vi aldrig fått på ett bräde tidigare. Och det är en glad överraskning att det är unga människor som vill engagera sig. Det gör att vi får nya idéer och nya tankar, säger Rolf Nilsson är ordförande i röda korsets samverkansråd och Gävlekretsen.

Med krafter från ett gäng volontärer ska en ny verksamhet för flyktingbarn startas upp.

– Det handlar om att vara ett stöd och vuxna förebilder och lotsa in dem i samhället. Självklart kommer volontärerna att bli kompisar med ungdomarna. Och läxläsning är ett viktigt redskap, säger Rolf Nilsson.

Redan i måndags hade gruppen ett första uppstartsmöte där man delade in volontärerna i arbetslag och bestämde vilka som skulle vara ledare för respektive grupp.

Rolf Nilsson berättar att verksamheten till en början kommer att få hålla till i Matakutens lokaler.

Men trots att verksamheten inte ens hunnit starta lider den redan av växtvärk och Röda korset letar efter en ny plats att ha verksamheten på.

– Det är många ensamkommande – och det är många som vill vara volontärer, säger han.

Rolf Nilsson berättar att han förde fram idén om den nya verksamheten redan mars i år.

– Det tar tid att rekrytera och utbilda men den här gången har det gått rätt fort, säger han.

Han berättar att man bortsett från hjälp från matakuten även har Studiefrämjandet som backar upp. Även andra Röda kors-kretsar finns med i arbetet.

Rolf Nilsson berättar att Röda Korset var på plats när flyktingarna skulle installeras i gympasalen på Valbo sportcentrum. Han berättar att fler andra föreningar fanns på plats – något han beskriver som positivt.

– Vårt intryck är att de som befunnit sig på flykt tycker att det är skönt att få landa. De vet att det här är ett genomgångsställe. Men det är kanske den första anhalten med lite trygghet. Det ger dem hopp.

Annons