Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna klarar sig själva

De rödgröna får egen majoritet i Gävle kommunfullmäktige. Det står klart efter onsdagens räkning av de 1 600 röster som återstod efter valnatten.

– Vi är glada att vi kan fortsätta samarbeta och att SD inte får en större roll, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Annons

Sammanlagt var det omkring 1 600 sena förtidsröster och utlandsröster som räknades under onsdagen. När resultatet blev klart vid 19-tiden på kvällen stod det dock klart att rösterna inte innebär någon förändring jämfört med valnatten.

Det blir en bräcklig men ändå tydlig majoritet för de tre samarbetspartierna S, V och MP i Gävle kommun även kommande fyra år. Övervikten med endast ett mandat, 33 mot de övriga partiernas 32, består.

– Jag hoppas att det här står sig genom alla omräkningar som ska göras, men vi är glada att vi kan presentera en egen majoritet i den rödgröna gruppen, säger Carina Blank.

De 49 extra röster som Sverigedemokraterna fick bland de sena rösterna räckte inte till ett femte mandat i kommunfullmäktige som hade garanterat partiet plats i kommunstyrelsen och de politiska nämnderna. Nu kan de andra partierna genom förhandlingar ge mandat till varandra för att hålla SD utanför.

– Vi har gjort ett dåligt valresultat, men samtidigt var inte alliansen ens nära att få en egen majoritet. Därför är det bra att Sverigedemokraterna inte behöver få en större roll än det antal mandat de har fått, säger Carina Blank.

Jämfört med exempelvis Miljöpartiet som SD hade chans att ta ett mandat av tappade SD röster bland de sena förtidsrösterna. MP får nu fem mandat och SD fyra, trots att partierna fick lika stor andel av rösterna. Skillnaden beror på hur rösterna fördelats i Gävles tre valkretsar.

Mer läsning

Annons