Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna lämnar in sina avsked i veckan

/

Den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen kommer att lämna in sina avsked den här veckan. Alliansen säger att de kommer att hålla ihop, men utesluter inte ett blocköverskridande samarbete.

Annons

Den styrande majoriteten i Gävle kommun aviserade sin avgång direkt efter att rasistiska Sverigedemokraterna fällde deras budget i kommunfullmäktige. Men sedan dess har det varit ett dödläge, då de rödgröna har sagt att de inte kan lämna in sina avsked innan de vet att alliansen är beredd att ta över, medan alliansen har sagt att de inte kan agera förrän avskeden är inlämnade.

LÄS OCKSÅ: Dödläge i makten om Gävle: Blocken väntar ut varandra

LÄS OCKSÅ: Hela Gävles kommunledning avgår

Men nu verkar dödläget vara brutet. Elin Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, säger att de litar på att alliansen är redo.

– Vi har inte fått några klara tydliga beslut från dem, men har ändå uppfattat att de är beredda att plocka upp bollen, så det känns bra, säger Elin Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle.

När kommer ni lämna in era avskedsansökningar?

– Den här veckan.

Det finns en överenskommelse i kommunen som säger att det är de rödgröna som ska utse kommunalråd, medan de andra fem partierna i kommunfullmäktige utser oppositionsråd. Elin Lundgren ser det inte som något problem att behålla grunden i överenskommelsen, bara den ändras så att alliansen utser kommunalråden.

– Den överenskommelse vi har nu är bra, men den får skrivas om utifrån dagens situation, säger hon.

LÄS MER: SD fällde de rödgrönas budget – "Vi är på väg mot en systemkollaps"

LÄS MER: Ledare – När rasisterna tog över fullmäktige

Patrik Stenvard, förbundsordförande i Moderaterna i Gävleborg, säger att de kommer att träffa allianspartierna på tisdagskvällen för att bestämma hur de ska gå vidare. Han menar att alliansen kommer att hålla ihop, men utesluter inte att de gemensamt samarbetar med något av de rödgröna partierna för att få majoritet i kommunfullmäktige.

Om alliansen går vidare själva, blir antagligen nuvarande oppositionsrådet Inger KällgrenSawela vald som ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är vårt oppositionsråd i dag, så det är naturligt att det blir så, säger Patrik Stenvard.

Mer läsning

Annons