Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna oppositionen kritisk till planerna om EU-migranternas tältläger

Den rödgröna oppositionen är kritisk till att kommunledningen har bestämt att avhysa EU-migranterna från tältlägren på Alderholmen, utan att föreslå en ny plats för en kommunal camping. Sverigedemokraterna är dock positiva.

LÄS MER: EU-migranters bosättningar i Gävle stoppas – hänvisas till campingar

Sedan i slutet på mars har samtal förts mellan alla kommunstyrelsens partier om Gävles långsiktiga agerande gällande EU-migranter. Kommunstyrelsen väntas ta beslut om riktlinjerna i maj eller juni.

Men redan på ett möte i tisdags informerade kommunalrådet Helene Åkerlind (L) de andra partierna om att kommunledningen inte kommer att invänta ett beslut innan de påbörjar en avhysning av migranterna på Alderholmen.

Inom kort kommer Samhällsbyggnad Gävle att informera migranterna om att de måste flytta.

– Vi måste börja agera nu för att kunna stängsla in området om två-tre veckor, säger Helene Åkerlind.

De tre rödgröna partierna är överens om att detta är en dålig lösning enligt oppositionsrådet Jörgen Edsvik (S).

– Vi tycker att det är illa skött av alliansen. Vi tycker naturligtvis att illegala bosättningar kan vara ett problem, det är en lagöverträdelse och det leder till nedskräpning och konflikt med närboende i vissa fall, men det behövs ett alternativ man kan hänvisa människor till.

På Alderholmen ska det byggas bostäder, och Anders Atterbrand, mark- och exploateringschef på Samhällsbyggnad Gävle, säger att de har vetat länge att tältlägren någon gång måste bort, men att det är den senaste månaden de har fått information från byggherren att platsen måste vara inhägnad i mitten på maj.

Jörgen Edsvik vill inte skjuta upp bostadsbyggandet.

– Vi måste bygga på de platser som är avsatta för byggnader, men däremot hade man säkert kunna arbeta annorlunda gällande hur man lägger upp massor och sådant på Gävle strand så att lägren hade kunnat vara kvar eller flyttas lite grand. Plus att man borde accelerera frågan om vilken plats de här människorna ska hänvisas till, säger han.

Sverigedemokraterna är positiva till kommunledningens agerande.

– Man har rätt att vistas i Sverige i tre månader som turist från ett annat EU-land, och då får man ordna sin bostad själv precis som alla andra turister som besöker landet. Och jag anser ju att om man inte har råd att ordna det ska man i första hand återvända hem, säger deras kommunalråd Richard Carlsson.