Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna stoppar myggbekämpningen

Kommunalråd Peter Kärnström (S) rasar mot sin egna rödgröna regering.
– Det blir ett helvete i Gysinge utan myggbekämpningen.

I höstbudgeten skriver regeringen att myggbekämpningen framöver ska finansieras lokalt och regionalt och staten alltså inte ska bidra. Regeringen anser också att det biologiska bekämpningsmedlet Bti inte är långsiktigt hållbart. Ansvaret för att hitta bättre lösningar ska vara lokalt, enligt regeringen. Höstbudgeten har stöd av S + MP + V.

Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandviken, blir förvånad över synen på myggbekämpning i höstbudgeten.

– Det kände jag inte till. Vi hade räknat med ett fortsatt samarbete med staten om myggbekämpning. Mitt parti har drivit det här tidigare. Det är det enda alternativet som gör att människor kan fortsätta bo och leva i Gysinge och Österfärnebo.

Han anser att den rödgröna regeringen nu har ett ansvar för att hitta en lösning.

– Bti har varit den långsiktiga metoden som hjälpt mot myggplågan. Jag är öppen för andra metoder bara vi slipper myggorna. Om regeringen inte vill att Bti ska användas har de ett ansvar att föreslå hur det ska lösas. Bekämpar vi inte myggen blir det ett helvete, beroende på väder, säger Peter Kärnström.

Även riksdagsmannen Anders W Jonsson (C) och alliansen är skarpt kritiska mot regeringens ställningstagande mot Bti.

– Det här är en tydlig signal från regeringen som stänger för statlig finansiering av myggbekämpningen. Den är mycket dyr. Nu kan det bli en mardrömssommar i Gysinge, säger han.

Österfärnebon Ingrid Bergman är ordförande i Föreningen för myggbekämpning. Hon anade beskedet från regeringen.

– Vi räknade med den här risken på grund av MP. Vi har haft att göra med dem tidigare. Det är väl helt enkelt inte många miljöpartister som lever i myggrika områden.

Ingrid Bergman anser att den rödgröna regeringen diskriminerar invånarna i Österfärnebo.

– Myggplågan leder till hälsorisker fysiskt och psykiskt och sjukdomar. Regeringen måste bidra med pengar för myggbekämpningen. Annars måste vi stänga in oss hemma från maj till augusti, säger hon.

Jan Lundström är myggforskare vid Uppsala universitet och bekämpningsledare för biologisk myggkontroll i Gysinge och Österfärnebo. Han håller inte med regeringen om att Bti-bekämpning inte skulle vara långsiktigt hållbart.

– Det här beslutet är det dummaste jag hört och det drabbar mängder av människor. Bti är det enda godkända bekämpningsmedlet i Sverige och Europa och har använts i över 30 år.

I närområdet finns naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden.

– Staten producerar alltså myggen, men vill inte finansiera bekämpningen, säger Jan Lundström.