Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger, vad är "svensk kultur?

Annons

För lite drygt fyra år sedan hade jag och Roger Hedlund en rond angående "svensk kultur" på debattsidorna i Arbetarbladet. Den gången hävdade Roger Hedlund att svensk kultur definierades, bland annat, genom dansen hambo. I helgen fick vi en försmak av vad som i framtiden väntar om Sverigedemokraterna får lov att bestämma. Man har tagit första steget mot svensk apartheid. Detta genom att dela upp befolkningen i tre "tydliga" grupper..

Den första gruppen är relativt enkel att förklara, svensk är den som har svenska föräldrar, talar svenska och anammar svensk kultur. Det enda problemet är att Sverigedemokraterna fortfarande inte definierar vad som är svensk kultur, men jag antar att det har något med hambo att göra.

Den andra gruppen blir mer intressant, det är den s.k. "assimilerade" gruppen, den utgörs av dem som är svenskar i allt, men saknar föräldrar som kommer från Sverige. Jag talar och skriver tämligen obehindrat på svenska, jag skulle rentav vilja påstå att jag behärskar språket lika väl som någon annan. Det vore konstigt annars, jag är trots allt född och uppvuxen i Västergötland. Mitt problem är dock att min pappa kommer från Spanien, jag faller på målsnöret och blir således klassad som en andra klassens medborgare. Att jag aldrig bott i Spanien i hela mitt liv, annat än under en kort studentvistelse, spelar knappast roll.

Det som blir ett problem för mig är hur mina barn ska betraktas. Eftersom jag inte är "svensk" utan "assimilerad", kan mina barn rimligtvis inte klassificeras som "svenska". Men ingen av dem förstår eller vet vad som är svensk kultur. En av dem talar svenska, men med treårsbrytning, han är dock analfabet. Den andre, han lider av det klassiska "ettårssyndromet" och kan således inte tala alls. Det är klart och tydligt enligt Sverigedemokraternas nya indelning av befolkningen, att den som inte uppfyller kriterierna för de två första grupperna hamnar i den tredje gruppen, "icke assimilerade".

Roger Hedlund, var vänlig upplys mig, är det meningen att jag ska betrakta mina barn som "icke assimilerade"? Vad är poängen med att dela upp befolkningen i tre olika grupperingar? Och för sista gången, vad är riktig "svensk kultur"?

Xamuel Halfvars, Hofors
Vice ordförande för Vänsterpartiet Gävleborg

Mer läsning

Annons