Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rökare riskerar tandlossning

Tandlossning och skadade slemhinnor. Det är några av effekterna som rökning kan få för din munhälsa. Just nu deltar Folktandvården Gävleborg i en unik studie för att få patienterna att fimpa.

Att läkare kan ge råd kring rökning är knappast något nytt.

Att man gör det inom tandvården är kanske inte lika vanligt, och i en studie som utförs i samarbete med Karolinska Institutet, tittar man nu närmare på om tandvården på ett mer strukturerat sätt kan bedriva rådgivning.

– Tandvården kan vara en resurs i det tobaksförebyggande arbetet, säger Birgitta Enmark, tobakssamordnare på Folktandvården Gävleborg, som vid sidan av Sörmland valts ut för att delta i studien.

Metoden är enkel. Det handlar om att ta sig tid, och under ett par extra minuter vid besöket ställer tandläkaren några korta frågor om tobaksanvändning

– Vi måste ta upp tobaksbruket och få patienterna att förstå hur det påverkar munhålan. Vi ser ju att patienter som använder tobak inte har lika god munhälsa som andra, säger hon.

Rökning leder enligt henne till skador på slemhinnorna, som i sin tur kan leda till tandlossning.

Tanken är att studien, som pågår under hösten, ska leda till en manual för alla som jobbar inom tandvården.

– På sikt är ju tanken att vi vill få folk att sluta med tobak, säger Birgitta Enmark.