Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökfritt gav effekt

/

Rökförbudet på svenska krogar har gett resultat. Svenska ickerökare har lägst halter av kolmonoxid i utandningsluften, visar en undersökning i alla EU-länder.

Annons

Sedan mars 2006 har 220 000 EU-invånare gjort tester för att undersöka hur mycket kolmonoxid (CO) de andas ut. Kolmonoxid är en giftig gas som bland annat finns i tobaksrök.


Testerna har genomförts som ett led i EU:s pågående antirökkampanjer. De har gjorts på gator och torg på ett stort antal orter runt om i Europa, och är inte vetenskapligt underbyggda.
– Urvalet av testpersoner är inte vetenskapligt utfört, utan man kan se det som en jättestor befolkningsundersökning som kan ge en viss vägledning, säger Göran Boethius, överläkare och ordförande för Läkare mot tobak, som hållit i den svenska delen av studien.I Sverige har drygt 2 800 personer, varav nära 2 000 icke-rökare, gjort testerna. De hade i genomsnitt 1,7 miljondelar CO i utandningsluften, ungefär hälften av testgenomsnittet i Europa.


Det förklarar Göran Boethius med att Sverige har färre rökare och fler rökfria miljöer. Han tror också att svenskarna är något bättre på att följa rökförbud på krogar och i offentliga miljöer.
– Styrkan med undersökningen är att den visar att länder som är aktivast i att förebygga tobaksrökning också har de lägsta genomsnittliga CO-värdena, säger han.Även passiva rökare drar in kolmonoxid i lungorna. Enligt slutrapporten har CO-halterna i lungorna hos EU-ländernas ickerökare minskat med i snitt 25 procent under de två år som testerna pågått.


Lägst var medelvärdena i de länder som infört rökfritt på krogen, förutom Sverige, Irland, Finland, Danmark, Frankrike och Storbritannien.


Kolmonoxid påverkar blodets syretransporterande förmåga. Gasen skadar på sikt blodkärlen, försämrar blodcirkulationen och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Mer läsning

Annons