Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökningen på skolgårdarna fortsätter

AnnonsFyra av fem ungdomar i åldrarna 13-17 år uppger att det förekommer rökning på deras skolgård. Det visar den nationella undersökning om tonåringar och tobak som Statens folkhälsoinstitut publicerade i måndags.
Sverige har sedan 1994 en lag om rökfria skolgårdar. Statens folkhälsoinstitut har tagit fram en strategi för att stödja efterlevnaden av lagen.
– Strategin ska vara ett stöd för kommun- och skolledningar och ett redskap för att utveckla en tobaksförebyggande policy inom skolan. Strategin för rökfria skolgårdar kan också ses som en investering för att skapa en skolmiljö som främjar hälsa och lärande, säger Anna-Lena Persson, utredare, Statens folkhälsoinstitut.
År 1994 skärptes tobakslagen så att även alla skolgårdar och utomhusmiljöer kring förskolor och fritidshem också omfattas av ett rökförbud. Men efterlevnaden av lagen om rökfria skolgårdar är sämre än när det gäller exempelvis rökfria serveringar.
Jämfört med tidigare undersökningar så visar 2009 års undersökning att det har skett en liten förbättring av situationen på högstadieskolorna, men för gymnasieskolorna ses ingen skillnad. 94 procent av ungdomarna på gymnasiet uppgav att det röks på deras skolgård, varav 64 procent sade att det är många som röker.
– Situationen kan nog delvis förklaras med att knappt 15 procent av landets kommuner uppger att de bedriver tillsyn på skolgårdar och att kunskapen om lagen bland skolledningar verkar vara låg, säger Anna-Lena Persson.
Skolpersonalens rökning på skolgården tycks också vara ett fortsatt problem. 34 procent av ungdomarna uppgav i 2009 års undersökning att skolpersonal och vuxna besökare rökte på skolgården.


Lars Öhman
Samordnare för drogförebyggande arbete

Mer läsning

Annons