Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolands mamma vanvårdad av kommunens hemtjänst: "Hon ser ut som fånge från ett koncentrationsläger"

Roland Qvist valde Gävle kommuns egna hemtjänst när hans mamma inte längre klarade sig själv. Detta ledde till att han en dag hittade henne lämnad utan mat och indränkt i sitt eget urin. Nu har han polisanmält kommunen.

Annons

Roland Qvists mamma Helena, 86 år, har det senaste året fått svårare och svårare att klara sig själv. Kommunen nekade mamman plats på korttidsboende och sonen tog då beslutet att ta hjälp av deras hemtjänst.

Detta ledde till att mamman blev lämnad långa stunder utan mat och vatten samt att ingen hjälpte henne på toa. Det var dock inget som sonen visste om.

LÄS ÄVEN: Personal på demensboende sov på arbetstid

Men när mammans telefon varit upptagen en lång tid anade han det värsta och skyndade hem från semestern.

– När jag öppnade dörren slår en fruktansvärd stank emot mig. Det står en person från hemtjänsten med en ostmacka och ett glas mjölk i hallen, och jag springer in till sovrummet. Där ligger hon i sängen i en vriden ställning och hon ser ut som en fånge från ett koncentrationsläger, säger Roland Qvist som tillsammans med dottern Emmelina, hittade sin mamma.

Roland får panik och är övertygad om att hon är död. Han sätter sig bredvid henne och försöker få liv i henne.

– Det plaskar när jag sätter mig ned. Och det stinker ammoniak. Jag känner mig runt och hennes hår och kuddarna är fulla av kiss, berättar sonen.

Roland Qvist ruskar på sin mamma och försöker prata med henne. Inte förrän då uppvisar mamman livstecken, menar sonen. Men hon känner inte igen honom.

– Vem är du? Vad vill du mig? Frågar hon och försöker titta på mig, beskriver han.

LÄS OCKSÅ: Oklara arbetstider och gratisjobb på hemtjänstföretag i Gävle – "Vi jagar timmar som om vi vore timanställda"

Sonen tillkallar omedelbart ambulans som, när de anländer till mammans lägenhet på Söder i Gävle, ska ha blivit lika chockade, uppger han.

– De på akuten sa att hennes hjärta kunde stanna när som helst. Men man vågade inte utföra hjärtmassage, då de var rädda att krossa revbenen eftersom hennes kropp var så svag, säger Roland Qvist.

Senare på Gävle sjukhus konstateras det att Helena Qvist led av kraftig uttorkning, kraftig undernäring, urinvägsinfektion, njursvikt och en påbörjan till hjärtsvikt, berättar Roland Qvist. Utöver det ska hon också ha haft en långsam puls.

När Arbetarbladet kontaktar Gävle kommun bekräftar de att händelsen ägt rum. Men kommunen vill inte kommentera uppgifterna som Roland Qvist uppgett.

– Det vi vet är att det skett en händelse i hemtjänsten som vi ser mycket allvarligt på. Vi har haft regelbunda insatser hos en kvinna, flera gånger om dagen, och trots det så har det brustit i vår uppmärksamhet. Ingen har slagit larm om att kvinnans tillstånd förvärrats, säger Lena Isokivelä, biträdande förvaltningschef omvårdnad Gävle.

LÄS ÄVEN: Lex Sarah: Hemtjänsten missade kundbesök

Roland Qvist valde att polisanmäla händelsen redan förra veckan. Men inte förrän häromdagen, nästan två veckor efter att händelsen inträffat, Lex Sarah-anmälde kommunen händelsen.

Helena Qvist ligger för närvarande kvar på Gävle sjukhus och framtiden ser oviss ut. Enligt sonen har EKG visat att hon även kan ha drabbats av en hjärtinfarkt.

Den långvariga uttorkningen kan också ha lett till att Helena kommer behöva dialys framöver. Men detta är något som läkarna avråder då hennes värden är alldeles för låga, uppger Roland Qvist, som för stunden fruktar för sin mammas liv.

– Vi måste se vad som brustit hos oss för att lära oss att det här aldrig ska hända igen. Det är djupt beklagligt, naturligtvis; för den enskilda och de anhöriga. Vi gör allt vi kan för att gå till botten med det och för att se vad kan ha gjorts annorlunda, säger Lena Isokivelä.