Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolfcarlwerners 3D-graffiti på väg upp över hockeyhallen

På lördag invigs ett märkligt graffitiverk av Gävlekonstnären Rolfcarlwerner. Det ska bli kronan på en ishall. Vi hälsade på i hans ateljé.

Annons

Puckformade delar av ett jättelikt graffitikonstverk ramlar över mig när jag kliver in i konstnären Rolfcarlwerners ateljé i Gävle.

Det känns åtminstone så. Stora spraymålade metallrundlar klättrar överallt uppåt väggarna. 54 stycken om Rolfcarlwerner räknat rätt under produktionen.

Jag ser puckar. En armé av turkosskimrande hockeypuckar. Konstnären rättar mig: former. De är bara detaljerna i hans verk. Även om det förvisso ska kröna en ishall.

Även om det förvisso även innehåller former som påminner om klubbskaft. Och om fart. Rörelse. Om den energi som finns i både idrotten och föreningslivet.

”In motion” heter konstverket. Ja förstås. Det är en offentlig utsmyckning som på lördag 18 juni kommer att invigas i Skärplinge i Tierp. En tredimensionell graffitimålning uppbyggd av delar i utskuren aluminium.

Den väntar på att bli uppmonterad, högst uppe på taket till den nyrestaurerade PEK-hallen. Idrottsanläggningen som är uppkallad efter en legendarisk profil i ortens idrotts- och föreningsliv, Per-Erik Karlsson – Peken kallad, alltid Peken.

Initialerna har hängt med i alla år. Initialer är också graffitins klassiska element. Därför var det bara så smart att ge uppdraget – att göra just den här byggnadens konstnärliga gestaltning – till en konstnär som signerar RCW. Gävlebon Rolf Gustavsson, officiellt och nationellt känd som Rolfcarlwerner.

Puckformerna ska färdiginstallerade, tätt efter varandra, slingra sig till ett P och ett E och ett K. På en dataskissad förlaga tycks de i vild rörelse, efterliknande naturens egna organiska spiralmönster.

Men bildar samtidigt en tydlig enhet. Man kan se det som att de enskilda delarna tillsammans utgör någonting större. På samma sätt som idrottens lag. Eller som alla föreningarna som är den svenska idrottens bas.

”En kedja av individer som speglar det kollektiva”, hintar Rolfcarlwerner. ”Och positiva spiraler som signalerar att vi tar hand om varann!”

Gävlekonstnären Rolfcarlwerner har varit flitigt anlitad i Tierps kommun senaste tiden. För en separatutställning i Tierps bibliotek och för workshops med elever som resulterat i ett graffitirum i Örbyhusskolan.

Hemma i Gävle är hans mest synliga verk utsmyckning av bostadsområdet Öster med gigantiska och varma väggmålningar på hyreshusens fasader. Han tillhör den svenska graffitins veteraner; en av det tiotal målare som anlitades för att medverka i det omtalade Slussen-projektet förra året, när Kolingsborgbyggnadens utsida fylldes med graffiti.

Rolfcarlwerner har efter viss tvekan släppt in mig och kameran i sin ateljé. Sprayfärglukten finns som en konstant i luften. Han försäkrar att han använder mask när han målar. Och i den här ateljén, som han ganska nyligen flyttat in i, är det högt i tak och fina vädringsmöjligheter.

Den ligger på Brynäs i ett industriområde som också blivit något av konstnärskvarter. Det närmaste man kan komma Berlin i Gävle, säger Rolfcarlwerner nöjt.

Det är tisdag eftermiddag och än återstår en hel del finslipning inför lördagens invigning. Vilket betyder att var och en av de över 50 delarna måste sprayas på exakt likadant. Nästan löpande-band-produktion – dock passande det också i sammanhanget ”in motion”.

Jag råkar trampa på några andra metallformer som ligger utspridda på golvet. Tur att de inte ens hunnit få sin färg än.

Dagen efter ska monteringen i Skärplinge börja. Hur säker kan man egentligen vara på att lyckas nita metallskivorna i exakt rätt vinkel där uppe på taket? Att de verkligen ger det tänkta intrycket?

Men graffitimålare är vana att jobba på fri hand med en vision. Det här kanske inte är så annorlunda. Förutom att det faktiskt är väldigt annorlunda med ett tredimensionellt, frilagt graffitikonstverk på toppen av en ishall.