Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rondellträd pryder infart

Under måndagen kom de åtta stålträden på plats i nya rondellen vid östra infarten till Sandviken.

5,5 meter höga, 600 kilo tunga och i återvunnet material från Sandvik pryder de nu sin plats.

Annons

Den stora trädskulpturen i rostfritt stål svävar genom luften. Konstnären Åsa Herrgård, född och uppvuxen i Sandviken, finns på plats och övervakar monteringen.

Runt omkring flyter trafiken på som vanligt.

– Det är jättekul att få göra något till en rondell som är så här trafikerad. Då är det många som ser konstverken, säger hon.

De åtta träden har olika färger, två är röda i mitten, två orange, två ljusblå och två mörkblå.

Snart kommer det också komma upp lampor som belyser trädkronorna.

De stiliserade träden ska anknyta till både naturen och Sandvikens historia i symbios med stålverket.

– Färgerna är hämtade ur Sandviks färgpalett. Särskilt den ljusblå kopplar man ihop med företaget, berättar Åsa Herrgård.

Åsa Herrgård, som flyttade från Sandviken när hon lämnade konstskolan för cirka 20 år sedan, ligger bakom ett 20-tal offentliga konstverk runt om i Sverige.

I slutet av 1990-talet gjorde hon rondellskulpturen ”Landmärke” vid Spängers-leden i Gävle.

Sammanlagt 3 miljoner kronor kostar utsmyckningen av rondellen vid östra infarten, varav stålträden står för 500 000 kronor. Det kommer även att planteras riktiga träd och blommor i rondellen, samt läggas ut konstgräs på vissa områden. Sedan tidigare möter stålmuren med texten ”SANDVIKEN” alla bilister.

Om två veckor är det officiell invigning av den nya rondellen.