Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörande omtanke om barn och vägglöss

Här är fladdermusen som somnar i någons långkalsong, och det ledsna getingbarnet som får sina tårar torkade. Barnfilmen ”Tänk om…” berättar poetiskt om små varelsers längtan efter trygghet.

I original är det en drömmande, rimmad saga av Lena Sjöberg, den dubbelt Augustprisnominerade bilderboksskaparen från Sandviken. Nu har hennes djurfigurer gjorts rörliga och spindeln får svänga i sin tråd. De är försiktigt och ömsint animerade.

”Tänk om…” består av små korta episoder som blädddras fram. Lilla griskultingen förmanas att akta sig för bilen från Nilssons Slakteri, i nästa stund kan det handla om fiskmåsen som krockar med en luftballong.

Men varje episod är också en sång. Sjöbergs texter framförs ljuvt av Cardigans-sångerskan Nina Persson, till musik av tonsättaren Martin Östergren. Ett perfekt grepp. Gladkattjazz blandas med klezmer, mjukpop och folkmelodi. Det är ömsom karnevalsstämning och vemodig visa. Kompositioner av samma höga klass som Georg Riedels klassiska musik till exempelvis Alfons Åberg.

Man blir verkligen glad över svensk barnkultur som inte häller chokladsmet över ungarna. Man blir vansinnigt rörd över omtanken.

”Tänk om…” tar sig kärleksfullt an förföljda myggor och vägglöss. Det är förresten samma cirkusloppor som senare fått en alldeles egen bok. Det här är bio som på många sätt också leder tillbaka till litteraturen – emotse krav på godnattsaga!

Gripande och roliga betraktelser passerar i en halvtimmeslång film med kapitelindelning som passar även de allra minsta, otåligaste besökarna. Deras vuxensällskap får ledas ut med något simmigt i blicken.