Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosenlöfs maskiner ska snart rulla igen

Trots en osäker framtid pågår renoveringsarbetet för full på Rosenlöfs tryckerimuseum.
Med hjälp av pengar från Riksantikvariatämbetet ska flera maskiner komma igång.

I Rosenlöfs Tryckerimuseum pågår en upprustning av maskinerna. Det är Riksantikvariatämbetet som gett föreningen bakom museet 100 000 kronor för renovering och hittills har två maskiner kunnat köras igång efter reparation.

Einar Ljungström är en av reparatörerna och hittills har han jobbat med en press från 50-talet. Härnäst väntar Snällpressen från början av 1900-talet. Då får delar specialbeställas och Einar Ljungström improvisera eftersom instruktionsbok saknas.

– Men det är i stort sett samma princip på alla så det är inte så märkvärdigt, säger han.

Målet med renoveringen är att Rosenlöfs ska bli ett attraktivare museum och det är självklart roligare för besökare när maskinerna fungerar. Men Kjell Andersson, som är engagerad i museet och leder renoveringsprojektet, vill inte prata om antalet besökare som ett betyg på museet.

– Det är inte antalet besökare som ger museet ett värde, det har ett värde i sig. Och att vi fick de här pengarna kändes som en oerhört positiv kick, säger han.

Hur långt de 100 000 kronorna kommer att räcka vet man inte i dagsläget eftersom många delar måste specialbeställas och det är svårt att bedöma hur mycket arbete som kommer att krävas.

– Vi får väl söka igen nästa år om det inte räcker. Det vill säga om museet finns kvar då, säger Kjell Andersson.

Som Arbetarbladet är museets framtid osäker då föreningen inte fått svar på om de får bidrag från kommunen för att klara av hyran.